WIZ Blog

Nazaj

Vožnja po snegu in snežne verige

 1. avtor: WIZ | 11 jan 2015

  Vožnja po snegu

  Vožnja po snegu zahteva povsem drugačno ravnanje za volanom, ki je odvisno tudi od stanja snega na cesti. Novozapadli sneg skriva veliko pasti, najpogosteje pa se zgodi, da se pogonska kolesa iz več razlogov zavrtijo v prazno ali pa avto zdrsne. Zimske gume imajo drugačne lamele, ki imajo na snegu boljši oprijem, vseeno pa razmeram niso vedno kos. Sveže zapadli sneg za vožnjo ni ovira, dokler ga ni preveč. V tem primeru se začne nabirati pred ali pod vozilom, kar povzroči njegovo nasedanje. Takrat je treba sneg ročno odstraniti izpod vozila. Svež sneg je nevaren pri vožnji po klancu navzdol, saj se pod gumami zbije in avto zdrsne, enako velja tudi pri vožnji s preveliko hitrostjo v ovinkih.

  Če cesta ni splužena in je na cesti zbit sneg, je prav tako treba voziti počasneje, zavirati prej in z občutkom (vozila brez ABS), v ovinkih pa se morate izogniti sunkovitim obratom volana. Vožnja naj bo mehka, vi pa morate biti ves čas osredotočeni na vožnjo in promet, saj se napake na snegu seštevajo in množijo hitreje kot na suhi cesti. Vozila s sprednjim pogonom se na snegu in ledu obnašajo drugače od tistih z zadnjim, na vožnjo pa vpliva tudi podprtost z različnimi elektronskimi sistemi za varnejšo vožnjo.

  Teorije o tem, kako voziti v snežnih razmerah, je na spletu ogromno, zapomnite pa si predvsem eno pravilo: v težavah vedno najprej spustite plin in pritisnite na sklopko.

  Na pomoč, kaj se dogaja?

  Vozniki (še posebej začetniki), ki se prvič srečajo z vožnjo v zimskih razmerah, bodo nad nekaterimi reakcijami avtomobila pošteno presenečeni. Občutek, ko voznik ne ve, kaj se dogaja, lahko privede do napačnih reakcij, ki imajo pogosto tragične posledice. Nabiranje izkušenj na snegu naj poteka v nadzorovanem okolju. Če imate možnost, poiščite zasneženo parkirišče in poskusite z nekaj manevri. Preizkusite zaviranje na snegu in zavorno pot. Preverite, kdaj bo sprednji ali zadnji del vozila zdrsnil iz zavoja, naučite se tekočega speljevanja brez zdrsa koles. Najboljša odločitev za vse, ki ste z avtom veliko na cesti, pa je nedvomno tečaj varne vožnje. Tam vam bodo vožnjo, pasti in pravilne reakcije razložili v teoriji in pokazali v praksi.

  Snežne verige

  Snežne verige zagotavljajo boljši oprijem na snegu in ledu. Poznamo različne tipe in velikosti verig, prav slednje pa je zelo pomembno pri izbiri. Prevelike ali premajhne verige so neuporabne, saj jih ne morete natakniti ali pa se jih ne da dobro namestiti, zato se snamejo oziroma med vožnjo opletajo. Namestitev verig zahteva nekaj vaje, priporočljivo je prebrati navodila, jih nekajkrat natakniti na toplem v garaži in si priskrbeti dodatno opremo (podlogo za tla, rokavice in lahko pelerino). Ko so nameščene (na pogonska kolesa!), je treba po nekaj metrih vožnje preveriti, ali so se dobro "ulegle" na kolo ter jih po potrebi popraviti ali dodatno napeti.

  Zavarovanje pozimi

  Pozimi je v času zahtevnih razmer na cestah zelo živahno. Večje so možnosti okvar, lastnih napak in napak drugih voznikov, zato morate še pravi čas poskrbeti za ustrezno zavarovanje. Ne le obvezno, pač pa tudi za WIZ Kasko ter dodatno kritje WIZ Asistent. Če namreč ostanete sami na cesti v mrzli zimski noči, to ni niti najmanj prijetno.