WIZ Blog

Nazaj

Vozniki previdno, bliža se prvi šolski dan!

  1. avtor: WIZ | 23 avg 2013

    Novo šolsko leto je pred vrati. V ponedeljek, 2. septembra, se v šolah spet začne pouk. V cestnem prometu bo dnevno zopet udeleženih več otrok in mladostnikov, ki spadajo v skupino šibkejših prometnih udeležencev. Varnost otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, ko so še počitniško razigrani in lahkomiselni, je ena izmed najpomembnejših nalog policije. Prav tako je pomembno, da tudi vozniki poskrbimo, da bodo otroci na svoji šolski poti varni!

    Otroci so kot prometni udeleženci zelo nepredvidljivi. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti v prometu, je izredno pomembna. Otroci si prometne predpise razlagajo po svoje, poleg tega pa težje pravilno ocenijo hitrost in oddaljenost bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Skrb za varnost otrok v cestnem prometu mora postati naša skupna in stalna naloga, na katero se ne smemo spomniti samo okoli 1. septembra.

    Kako lahko poskrbite za varnost otrok na naših cestah? Prilagodite hitrost in način vožnje, predvsem v okolic šol in vrtcev, bodite še bolj pozorni in previdni kot običajno, predvsem pa upoštevajte navodila tako policistov kot ostalih, ki bodo v teh dneh skrbeli za prometno ureditev v okolici šol. Policisti so napovedali, da bodo v prvih septembrskih dneh preverjali tudi uporabo varnostnih pasov. Pravilna in dosledna uporaba varnostnih pasov rešuje življenja, zato vsi, še posebej starši, dosledno uporabljajte varnostni pas, tudi na kratkih razdaljah in na zadnjih sedežih. 

    Če boste upoštevali prometne predpise in navodila pristojnih – Javna agencija RS za varnost prometa jih je zbrala tudi v brošuri Prvi koraki v svetu prometa – bo začetek šole za vse prijeten in varen. V WIZu vam želimo, da bo takšno prav vse šolsko leto!