Objave 2019

Nazaj

Vozniki in starši previdno, bliža se prvi šolski dan!

 1. avtor: Ana Vita | 22 avg 2019


  V ponedeljek, 2. septembra, se v šolah spet začne pouk. V cestnem prometu bo dnevno zopet udeleženih več otrok, ki so kot prometni udeleženci zelo nepredvidljivi. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti v prometu, je izredno pomembna. 

   

  Pomembno je, da tudi vozniki poskrbimo, da bodo otroci in mladostniki na svoji šolski poti varni

  Otroci si namreč prometne predpise razlagajo po svoje, poleg tega pa težje pravilno ocenijo hitrost in oddaljenost bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Skrb za varnost otrok v cestnem prometu mora postati naša skupna in stalna naloga, na katero se ne smemo spomniti samo okoli 1. septembra.

  Kako lahko poskrbite za varnost otrok na naših cestah?

  Prilagodite hitrost in način vožnje, predvsem v okolic šol in vrtcev, bodite še bolj pozorni in previdni kot običajno, predvsem pa upoštevajte navodila tako policistov kot ostalih, ki bodo v teh dneh skrbeli za prometno ureditev v okolici šol. Policisti so napovedali, da bodo v prvih septembrskih dneh preverjali tudi uporabo varnostnih pasov. Pravilna in dosledna uporaba varnostnih pasov rešuje življenja, zato vsi, še posebej starši, dosledno uporabljajte varnostni pas, tudi na kratkih razdaljah in na zadnjih sedežih. 

  Ne pozabite na nezgodno zavarovanje za otroke

  Navadno pa starši na prvi šolski dan obnovimo tudi nezgodna zavarovanja za otroke. V Sloveniji se namreč zaradi poškodb vsako leto v bolnišnici zdravi kar 4.540 otrok v starosti od 0 do 19 let.* Z nezgodnim zavarovanjem omilimo nevšečnosti, če se otrok poškoduje, mora operacijo ali nastane invalidnost. Nezgodno zavarovanje WIZ Šolar je prilagojeno otrokom in mladim do 26. leta starosti.

  Super je, ko si na 1. šolski dan na cesti previden in nezgodno zavarovan!

   

  *Vir: Politike, ukrepi in programi za preprečevanje poškodb otrok in mladostnikov v Sloveniji, www.nijz.si