WIZ Blog

Nazaj

Vedno varujte svoje podatke – še posebej na družabnih omrežjih

 1. avtor: WIZ | 18 sep 2013

  Družabna omrežja so super pogruntavščina in v WIZu smo radi povezani z vami – tako prek Facebooka kot Twitterja, v zadnjem času pa tudi prek Google+. To pa še ne pomeni, da mislimo, da so brez napak. Paziti je treba predvsem na varnost svojih podatkov – previdno, kaj objavljate, sploh če to lahko vidijo prav vsi. Prepričani smo, da ste podobne napotke že kdaj brali ali slišali, ne škodi pa, če jih še enkrat ponovimo – včasih nas pač zanese in objavimo kaj takega, kar lahko nepridipravom še kako koristi pri njihovih načrtih.

  • Najprej – poučen uporabnik je varen uporabnik. Poučite se torej o varnostnih nastavitvah Facebooka, še posebej, kdo lahko vidi vaš profil in s kom delite informacije.
  • Ne sprejemajte prošenj za prijateljstvo kar od vseh. Če vam prošnjo pošlje popoln neznanec ali pa nekdo, ki ga npr. na cesti ne bi pozdravili, potem to gotovo ni vaš prijatelj. In če že sprejemate take prošnje, potem bodite še posebej previdni, kaj delite na svojem zidu.
  • Nikjer ne navajajte svojega polnega naslova, datuma rojstva (lahko objavite dan in mesec brez leta) ali ostalih članov družine, saj so to informacije, ki tatovom identitete veliko povedo in omogočijo marsikatero neprijetnost.
  • Enakega načela se držite pri objavi fotografij, še posebej takih, kjer se vidi, kje živite, kakšen je vaš avto (še posebej registrske tablice), pa tudi, kdaj vas ni doma (recimo, ko en teden skupaj objavljate samo fotografije morja) – ta informacija skupaj z vašim naslovom je sploh prava zlata jama za potencialne tatove.
  • Zaradi tega tudi ne razkrivajte svoje lokacije – storitve, kot je Foursquare, so zelo priljubljene, obenem pa marsikdaj razkrijejo več, kot bi bilo dobro. Tako se na Foursquaru nikoli ne »pofočkajte« (»check-in«) doma, saj verjetno ne želite, da kar vsi vedo, kje ste doma, kot tudi ne, kdaj vas ni. To je še posebej pomembno, če imate Foursquare povezan s svojim javnim profilom na Twitterju, kjer vas lahko sledi vsak. Po enakem načelu se tudi nikoli ne »pofočkajte« pri prijateljih ali sorodnikih, saj verjetno nočete ogrožati niti njihove varnosti, kajne?

  Zaključek? Premišljeno s svojimi podatki! Veliko težje je informacijo zbrisati, ko ste jo enkrat objavili, kot pa je sploh ne objaviti. Enako velja za fotografije – po nekaterih raziskavah ostane »izbrisana« slika na Facebookovih strežnikih še 16 mesecev.

  To pa seveda ne pomeni, da Facebooka, Twitterja in ostalih omrežij sploh ne smete uporabljati. Nasprotno – znajo biti tudi koristna in prijetna. Še posebej, če nam kaj lepega napišete ;)