WIZ Blog

Nazaj

Uporabljate mobilni telefon med vožnjo avtomobila?

 1. avtor: WIZ | 05 okt 2012

  Popularnost in razširjena uporaba mobilnih naprav se žal pozna tudi na cesti. Kljub temu da se večina zaveda nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, je policija v letu 2011 zabeležila18.626 kršitev, povezanih z uporabo mobilnega telefona med vožnjo, v primerjavi s 7.614 kršitvami iz leta 2007.

  Javna agencija RS za varnost prometa je v svoji raziskavi, v kateri je sodelovalo 800 voznikov, ki vsaj enkrat tedensko vozijo osebno ali tovorno vozilo, ugotovila, da kar 25,3 % voznikov med vožnjo uporablja mobilni telefon. Povprečni klic pa naj bi trajal kar 8 minut, samo tretjina izmed voznikov pa se ob klicu ustavi na varnem mestu.

  Vsak pogled, ki ga namesto cestišču namenimo mobilcu, npr. za tipkanje ali branje sporočila, v povprečju traja okoli 5 sekund. V tem času v avtu s hitrostjo 65 km/h prevozimo kar 90 metrov, pri 120 km/h pa je ta razdalja že preko 160 metrov.

  Ne preseneča torej dejstvo, da strokovnjaki primerjajo uporabo mobilnih naprav z vožnjo pod vplivom alkohola. "Telefon je moteč dejavnik. Telefoniranje je enako, kot če bi imel voznik v krvi 0,8 promila alkohola, saj je voznik popolnoma odsoten. Voznik, ki je med vožnjo zbran, se je sposoben na nevarno situacijo odzvati v 0,6 sekunde. Istemu vozniku z motečim faktorjem se je po naših testih, ki smo jih opravili v centru varne vožnje Vransko, odzivni čas povečal za sto odstotkov in več. Pisanje SMS-sporočil je še bolj nevarno, saj še motorično onesposobi voznika," je pojasnil Brane Legan, glavni inštruktor varne vožnje pri AMZS.

  Britanska policija je zato pripravila zelo ekspliciten posnetek, ki prikazuje, kakšne so lahko posledice uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Ogled takšnega posnetka najverjetneje učinkuje veliko bolje kot plačilo globe.

  Naj omenimo, da se v Sloveniji uporabo mobilnega telefona kaznuje z globo 120 EUR, prepovedana pa je tudi uporaba brezžičnih slušalk. Telefoniranje je dovoljeno izključno z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje.

  Za preprečevanje uporabe telefonov med vožnjo obstaja tudi kar nekaj aplikacij za pametne telefone, ki klic ali SMS na vaš telefon preusmerijo na telefonski predal ali pa posredujejo SMS z obvestilom, da ste trenutno v avtomobilu in boste na klic oz. SMS odgovorili, ko bo možno.

  Ne glede na to, ali boste uporabljali omenjene aplikacije ali ne, dobro premislite, ali je vredno tvegati svoje življenje in življenje ostalih udeležencev v prometu zaradi telefonskega klica ali SMS-sporočila.