WIZ Blog

Nazaj

Študentski lajf na tri načine

 1. avtor: WIZ | 16 sep 2015

  Oktobra se začne zares! Na faks bo treba, spet ali prvič. In prav za bruce je ta čas precej stresen, če srednje šole niso obiskovali v istem mestu, kot je fakulteta. Spoznavanje mesta, fakultete in sistema javnega prevoza, iskanje najugodnejših načinov prehranjevanja, možnosti za pranje oblačil, parkiranje avta ali kolesa, zabave in drugih reči. Pri tem predvidevamo, da je bil bivanjski problem rešen že septembra, sicer je ugodnih rešitev verjetno že zmanjkalo. Prav nastanitev namreč v veliki meri vpliva na to, kako bo potekal študij, koliko bo časa za resno učenje ter kako uspešne bodo priprave na izpite.

  Ljubo doma, kdor ga ima

  Mnogi študenti, ki med študijem živijo doma, so neizmerno »fouš« vsem ostalim. Udobje treh ali več (toplih) obrokov, miru v svoji sobi, redno opranih in zlikanih oblek, garaže in vsega ostalega bi vsaj včasih zamenjali za razburljivo življenje v najeti sobi ali še bolje v študentskem domu. Študent mora od doma, je tako? V svet, postati mora samostojen in si dati duška. Za začetek lahko s sten potrgaš posterje srednješolskih ikon, pa bo soba takoj videti bolj študentska. Manjša težava je le, če sobo deliš z mlajšim bratom ali sestro, kar je veliko manj kul, saj svojih kolegov s faksa ne moreš pripeljati domov. Nedvomno pa je domača oskrba veliko cenejša, življenje bolj urejeno in mirno. Razburjenje te čaka na žurih, bivanje doma lahko skriješ tudi z učenjem v knjižnici. Če pa ti uspe najti punco, ki živi v »študentu«, pa se naužiješ tudi čarov študentskega lajfa v domu.

  Moja soba, moj »flet«

  Življenje v najeti sobi je mešanica domačega udobja in pravega študentskega življenja. Daje ti večjo stopnjo samostojnosti, imaš cimre in skupno kuhinjo ter kopalnico, še vedno pa te budno spremlja par oči lastnika stanovanja, kar je podobno kot doma. Včasih je nadzor celo še hujši, hišni red pa je zakon. Morda bo treba v zameno za nižjo najemnino pokositi travo na vrtu, prinesti kaj iz trgovine, skidati sneg z dvorišča in podobno, pa po deseti mora biti mir in tvoje dekle ne sme ostati na obisku čez noč. Ja, res, pravi safr. :)

  Če si v sobi sam, je stopnja udobja že veliko večja, skoraj kot doma. Če je soba del večjega stanovanje ali hiše, ima nedvomno tudi pralni stroj, bolje opremljeno kuhinjo, morda te na dvorišču celo čaka parkirno mesto ali vsaj prostor v kolesarnici. Le na muhavost lastnikov moraš biti pozoren, da jim kdo za sobo ne ponudi več in čez noč ne ostaneš na cesti. Najemnina je namreč stvar dogovora, zraven te čakajo še del stroškov za elektriko, vodo in podobno. Najbolje je, če se o tem že prej dogovoriš z lastnikom in vse zapišeta v pogodbo. Zgolj za vsak primer.

  Pravi študentski lajf!

  Kadar izpolnjuješ kup kriterijev in pogojev, te čaka postelja v študentskem domu. O življenju in dogajanju v študentskih domovih kroži nešteto legend, ki burijo domišljijo bodočih študentov. Neskončne zabave, ogromno novih ljudi, cimri, občutek pripadnosti kolektivu, potreba po zmožnosti sobivanja, toleranca, manjša stopnja zasebnosti, nadzor sanitarne inšpekcije, prodajanje odločb, posojanje reči, neodvisnost, iznajdljivost, samostojnost, učenje novih reči in spoznavanje vrste čudnih človeških navad in lastnosti – to je le del zanimivega nabora sestavin življenja v študentskem domu. Legende govorijo o neprestanih zabavah, opojnih substancah, ritualih ob sprejemu v skupnost, ljubezenskih podvigih, neverjetnih neumnostih, trapastih stavah in podobnem. Dejstvo je, da sobo v študentu deliš še z nekom, ki ti morda ni niti najmanj podoben. V omari ne moreš imeti vseh svojih reči, ki jih imaš doma, pri učenju pa pomaga, če slabo slišiš. V kopalnici te kmalu ne bo motilo, če si bo nekdo umival zobe, medtem ko si pod prho. Tudi na to, da ti bo kdo pojedel kaj tvojega iz hladilnika ali si izposodil tvoj sušilec za lase, se moraš navaditi. Saj ga bo vrnil, res ga bo, salama je pa itak že malo čudno dišala. :)

  Če se študij nekoliko zavleče

  Kako hitro boš pospravil diplomo v žep, je odvisno od tvoje resnosti, pridnosti in tudi kančka sreče. Včasih traja štiri, včasih šest, včasih deset let. Sistem ti žal ne bo gledal skozi prste in lahko se zgodi, da boš izgubil status študenta, posledično pa še vrsto ugodnosti. Med njimi je tudi zdravstveno zavarovanje. V primeru izgube statusa moraš sam poskrbeti za obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, sicer se bo vsak obisk pri zdravniku poznal v tvojem študentskem proračunu. Enako te čaka tudi v primeru, da študiraš dlje od svojega 26. leta. Želimo ti čudovita študentska leta!