WIZ Blog

Nazaj

Spakiraj, pa na pot!

 1. avtor: WIZ | 04 avg 2015

  Avto, pripravljen na pot

  Najprej moraš doseči »točko nič«, to pa pomeni temeljito čiščenje notranjosti avtomobila. Iz predalov, predalčkov in ostalih skrivnih prostorov zloži vse nepotrebne reči ali pa jih celo popolnoma izprazni. Ko je avto povsem prazen, si sestavi seznam obveznih in potrebnih reči ter jih smiselno zloži nazaj. Seznam zimskih dodatkov je seveda drugačen od poletnega, zato bomo o njem pisali čez nekaj mesecev, ko se poletje poslovi.

  Za primer manjših okvar in poškodb

  Nepogrešljivi spremljevalci so srebrn lepilni trak, plastične vezice, vžigalni kabli in komplet osnovnega orodja. Dober je tudi »multitool« ali večnamensko orodje, s katerim boš kos nujnim popravilom. Pri menjavi gume ne pozabi na podlogo, rokavice in pelerino ali dežni plašč. Če so poškodbe ali okvare hujše, pokliči na pomoč WIZ Asistenta.

  Dodatna oprema za avto

  Vrvi, jermeni, povezovalni trakovi in elastične vrvi imajo neomejeno število načinov uporabe. Poleti poskrbi še za dodatno plastenko tekočine za čiščenje stekel, ki naj bo že ustrezno zmešana z vodo, ter senčnike. Na zadnja stranska stekla namesti prosojne senčnike, pri parkiranem avtu pa namesti senčnik tudi na vetrobransko steklo, skozi katerega sonce avto najbolj segreva.

  Za dobro počutje voznika in potnikov

  To je največja, najbolj pisana in raznovrstna skupina reči. Nekatere namreč potrebuješ vsak dan, druge pa le za daljše poti. Sončna očala, polnilec z različnimi priključki za elektronske naprave, papirnati in vlažni robčki, obliži, plastične rokavice (če voziš »dizla«), blok s svinčnikom, napihljiva opora za vrat ter denarnica z nekaj drobiža v ustreznih valutah so uporabni vse leto. Poleti jim moraš dodati še pokrivalo, kremo za sončenje in plastenko z vodo, pa tudi majhen zložljiv dežnik za deževne dni. Čeprav imaš navigacijo verjetno nameščeno na pametnem telefonu, za vsak primer vzemi s seboj še klasično avtokarto. Seveda lahko ta seznam razširiš na vse mogoče dodatke, le na to pazi, da te ne bo preveč zaneslo in se tvoj avto ne bo spremenil v potujočo ropotarnico.

  Umetnost razporejanja prtljage in opreme

  Zlaganje prtljage v prtljažnik je prava umetnost, ki je včasih vredna naslova svetovnega prvaka v tetrisu. Še večja umetnost pa je razpored opreme in prtljage, ki omogoča enostavno dosegljivost določenih reči še pred ciljem. Saj poznaš občutek, ko nekaj nujno potrebuješ, pa je to na dnu prtljažnika pod goro kovčkov? Prava mora, res, zato moraš pred začetkom zlaganja temeljito premisliti, kaj bo na dnu, kaj ob strani in kaj na vrhu. Dobra rešitev je poseben zabojček z orodjem in opremo, ki ne sme biti zatrpan s prtljago, v njem pa naj bo večina navedene opreme. Predvsem škatla prve pomoči, varnostni trikotnik in odsevni varnostni telovnik morajo biti v primeru nesreče hitro in enostavno dosegljivi. Druge malenkosti je najbolje imeti v predalih v vratih, pod sedeži in pred sovoznikom.

  WIZ Asistent

  Ne glede na vso obvezno, dodatno in ostalo opremo pa se lahko na poti pojavijo okvare in težave, ki jim sam preprosto ne boš kos. WIZ Asistent je odličen način, kako si lahko 24 ur na dan zagotoviš pomoč – tudi v tujini.  Če imaš težave z avtomobilskimi ključi, če ostaneš brez goriva ali je treba tvoj avto odvleči do servisne delavnice, bodo za to hitro in učinkovito poskrbeli WIZovi pogodbeni izvajalci.