WIZ Blog

Nazaj

S ponavljanjem do znanja

 1. avtor: WIZ | 03 sep 2015

  Ta znak, ja! Kaj že ta pomeni?

  Za začetek kratka resnična zgodba izpred nekaj let. Skupina petih sodelavcev se odloči, da bodo naredili izpit za motorno kolo. Izpit za avto imajo vsi že več kot deset let, vsak je prevozil lepo število kilometrov v Sloveniji in tujini, vse jim je jasno. V avtošoli se dogovorijo za termin in pridejo na prvo uro. Prepričani vase inštruktorju predlagajo, da bi izpustili predavanje o prometnih znakih in pravilih, ker so stari mački in že vse odlično poznajo, raje bi čim prej začeli z vožnjami. Veter v laseh in to. Inštruktor razumevajoče prikima in jim za preizkus znanja razdeli izpitne pole, kakršne jih bodo kasneje čakale v izpitnem centru. Fantje se lotijo izpitnih pol, dvigajo obrvi in debelo pogledujejo nekatera izpitna vprašanja. Rezultat? Nihče od petih fantov ni opravil izpita, nekatere znake so prvič videli, o nekaterih pravilih pa se jim ni niti sanjalo.

  Izpit je narejen, kaj pa sedaj?

  Vozniški izpit je potrdilo, da si spoznal, se naučil in osvojil vsa znanja, pravila in veščine, ki jih potrebuješ za varno vožnjo avtomobila. Pri tem se moraš zavedati, da se zakoni in predpisi, povezani s prometom, menjajo, naloga vsakega voznika pa je, da je s spremembami vedno seznanjen. Kako dobro in natančno poznaš pomen prometnih znakov, pravila in predpise, lahko preveriš s spletnim testom. Večina voznikov bo ugotovila, da je njihovo znanje precej pomanjkljivo, mnogi nekoliko starejši pa testa ne bodo opravili. Žal je tako, da v Sloveniji nimamo sistema rednega preverjanja ali osveževanja vozniškega znanja, zato moraš zanj poskrbeti sam. Nepoznavanje predpisov ima lahko veliko različnih posledic – od kazni za manjše prekrške do nesreč z najhujšimi posledicami. In prav pri takih je kasneje težko poiskati pameten izgovor.

  Pasti rutine in nepozornosti

  Nova pravila, predpisi in znaki pa niso edino, kar lahko privede do nesreč. Prevelika samozavest in rutina lahko prav tako povzročita veliko neljubih situacij, za katere kasneje ne znaš poiskati pravega razloga.  V avtošoli so ti morda omenili »štala efekt«, ki pomeni padec pozornosti, ko se pripelješ v bližino svojega doma ali drugo okolje, ki ga dobro poznaš oziroma kjer si že vozil. Takrat si rečeš: »Ah, saj sem že doma« in sploh ne veš, kako si se pripeljal do tja oziroma kaj se je dogajalo na poti. V takih primerih rutine se lahko hitro zgodi kaj nepričakovanega in nesreča je tu. Na cesti moraš biti vedno pozoren, še posebej takrat, ko se ti zdi, da vse zelo dobro poznaš.

  • Enosmerne ceste. V mestih se zaradi zmanjševanja gneče in drugih razlogov mnoge ceste in ulice »čez noč« spremenijo v enosmerne. Tu nastaneta dve težavi: če ta del mesta sicer dobro poznaš, pa se že nekaj časa nisi vozil tu, boš mirno zapeljal v ulico po stari navadi, v nepoznanem mestu pa te lahko zavede tudi navigacija, ki te spremembe še nima vnesene v programsko opremo (ali pa je nisi posodobil).
  • Omejitve hitrosti. Nov vrtec, prehod za pešce ali kaj drugega je lahko vzrok, da se pojavi nova, nižja omejitev hitrosti, ki je do sedaj ni bilo. Spremembe omejitve hitrosti imajo svoje razloge, nanje pa moraš biti pozoren tudi zato, ker jih pogosto spremljajo merilniki hitrosti oziroma »radarji«.
  • Semaforji. Na novo postavljen semafor je načeloma težko prezreti, a se da. Zato imajo pred obratovanjem postavljeno dodatno opozorilo »Spremenjena signalizacija«, semafor pa nekaj dni utripa z rumeno lučjo. V tujini se ti lahko primeri, da semaforji ne stojijo na mestih, ki si jih vajen doma, zato moraš imeti oči še posebej na pecljih!

  Znak? Kakšen znak?

  Nepozornost privede do tega, da se včasih kakšna reč prezre. Neopaženi prometni znaki, talne označbe ali kaj podobnega so dovolj, da pride do zvite pločevine in slabe volje. V takih primerih je dobro imeti sklenjeno zavarovanje WIZ Kasko, ki poskrbi za hitro in učinkovito rešitev prometnih težav. Zdaj pa hitro k reševanju spletnega CPP-testa in ponavljanju desnega pravila v krožišču.