Objave 2018

Nazaj

Prednosti urejenega zdravstvenega zavarovanja

 1. avtor: Vita | 29 sep 2018

  Kdaj v trenutku ugotoviš, da si pozabil dežnik? Odgovor je preprost. Ko začne deževati. Podobno je z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem (DZZ). Teoretično bi torej lahko zapisali, da zdravstvenih zavarovanj, dokler smo zdravi, pravzaprav sploh ne potrebujemo. Slej ko prej pa pridemo v položaj, ko brez zdravnika ne gre. Del posegov krije obvezno, velik del pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Razen samoplačniških, seveda. Zato potrebuješ obe zavarovanji – ne glede na to, da te trenutno nič ne boli, ne kašljaš in nimaš vročine.

  Prednosti urejenega zdravstvenega zavarovanja

  Preden se spotakneš ob uvod z dežnikom, češ »Zakaj bi ves čas in v vsakem vremenu nosil marelo s seboj?«, poglej malo dlje v prihodnost. Tvoje zdravje se lahko spremeni v hipu, tako hitro, da ne moreš skleniti DZZ. Zdravniki bodo seveda poskrbeli zate, a po oskrbi bo sledil tudi račun. Zato moraš poskrbeti za urejeno obvezno in seveda tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

  Izogni se čakalni dobi

  Zakon predvideva 3-mesečno obdobje, imenovano čakalna doba, ki doleti vse zavarovance, ki si DZZ niso pravočasno uredili. V tem času moraš plačevati premijo, nimaš pa kritja, kar v praksi pomeni, da boš moral zdravstvene storitve, ki jih drugače krije DZZ, plačati iz svojega žepa, do povračila pa ne boš upravičen. Čakalna doba običajno preseneti tiste, ki se DZZ odločijo skleniti šele ob prvih znakih bližajoče se bolezni, katere zdravljenje ni v celoti krito iz obveznega zavarovanja, ali ko jim recimo določijo datum za operacijo oziroma fizioterapijo. Če se bo to zgodilo ravno med čakalno dobo, te bo kljub veljavnemu DZZ in plačani premiji doletelo plačilo iz lastnega žepa.

  Čakalna doba velja za dve skupini oseb:

  • Prvi so tisti, ki niso sklenili zavarovanja v roku enega meseca od dneva, ko so postali zavezanci za obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To so običajno študentje oziroma dijaki, ki jim poteče status in ne sklenejo zavarovanja pravočasno.
  • Druga skupina so ljudje, ki odpovedo dosedanje dopolnilno zdravstveno zavarovanje in novega zavarovanja ne sklenejo v roku enega meseca.

  Če ne bi bilo čakalne dobe, bi si (najverjetneje) večina DZZ uredila šele takrat, ko bi ga potrebovala, torej ob bolezni, poškodbi oziroma prejemu termina za operacijo ali fizioterapijo.

  Neprekinjeno zavarovanje je cenejše

  Drugi razlog, zakaj se splača imeti ves čas sklenjeno DZZ, je dodatek na premijo v višini 3 % za vsako polno leto, ko DZZ nisi imel urejenega, pa bi ga moral imeti. Ker se ti lahko v nekaj letih nabere za kar nekaj dodatnih odstotkov dodatka na premijo, se ti »pavziranje« definitivno ne splača. Ta dodatek je določen z zakonom, zato te pri vseh zavarovalnicah čakajo enaki pogoji.

  Z doplačilom se »kaznuje« tiste, ki si (kljub čakalni dobi) DZZ uredijo le takrat, ko ga potrebujejo. Če ga ne bi bilo, bi vsi tisti, ki zavarovanje plačujemo ves čas, plačevali višjo premijo oziroma bi sčasoma prišlo do krčenja zdravstvenih storitev, daljšanja čakalnih vrst in nasploh slabše zdravstvene oskrbe.

  Bodi dober gospodar svojega zdravja

  Ne glede na zgodbo o dežju in dežniku je priporočljivo, da imaš svoji zdravstveni zavarovanji (obvezno in dopolnilno, morda pa še dodatno – nadstandardno) ves čas urejeni in premije redno plačane. Če boš v kratkem končal študij in postal sam svoj gospodar zdravstvenega zavarovanja, si vzemi nekaj minut, obišči spletno stran WIZ in z le nekaj kliki skleni dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje. Tudi v primeru, da te trenutno nič ne boli, ne kašljaš in nimaš vročine. Ob sklenitvi lahko izbereš eno izmed ugodnosti v vrednosti do 70 €, čeprav imaš zavarovanje že urejeno drugje. V tem primeru vse stvari glede prehoda uredimo mi, tako da si lahko brez skrbi.