null Pozor, otrok v avtu!
clock image

5

Pozor, otrok v avtu!

#wizavto

31 oktober, 2017

Katja

Si se že kdaj vprašal, kaj želijo vozniki z nalepko "Pozor, otrok v avtu!" povedati oziroma sporočiti vozniku za seboj?

Te priljubljene nalepke so namreč ponavadi nalepljene na zadnjem steklu, mnoge od njih pa oblikovane kot prometni znak za nevarnost, zato se da sporočilo razložiti na več načinov. 

Opozorilo pomeni nevarnost

Nalepka "Pozor, otrok v avtu!" nakazuje, da vozilo z otrokom predstavlja nevarnost, zato raje previdno in pozorno. 

Po opozorilu sodeč vozilo z otrokom predstavlja nevarnost, zato se je treba obnašati previdno in z večjo pozornostjo spremljati reakcije voznika. Morda bo voznik ob joku malčka slednjega skušal umiriti kar med vožnjo, mu podal igračo ali njegov sedež nekoliko pozibal, da se mali umiri. Mogoče bo izgubil živce in se sunkovito ustavil ob robu ceste, pri tem pa ne bo pustil dovolj prostora, da bi se ostala vozila varno odpeljala mimo. Zatorej – raje bolj previdno in pozorno!

Sporočilo je lahko tudi bolj miroljubno. Če veš, da je v avtu pred tabo otrok (ali otroci), ne vozi tako dinamično ali celo agresivno. Ne hupaj takoj, če ne spelje v isti stotinki, ko se prižge zelena luč na semaforju oziroma počakaj še dva avtomobila pri vključevanju na prednostno cesto. Tudi hitrost takega voznika bo ves čas v mejah omejitev, zato potrpežljivost ne bo odveč.

 

Za otrokovo varnost v avtu lahko poskrbiš na več načinov

Sama nalepka "Pozor, otrok v avtu!" pa ne bo prav veliko pripomogla k večji varnosti otroka v avtu, še posebej ne, če pri tem računaš na druge voznike. Za otrokovo varnost boš največ naredil sam, pri tem pa se moraš držati nekaj zlatih zapovedi:

  • Otrok mora vedno sedeti v pravilno nameščenem otroškem avtosedežu, primernem svoji teži in velikosti.
  • Ne pozabi: otroke, predvsem dojenčke v lupinici, lahko voziš tudi na sovoznikovem sedežu, VENDAR moraš pri tem NUJNO izklopiti zračno blazino, pri višjih kategorijah sedežev pa sovoznikov sedež potisniti čim dlje od armaturne plošče.
  • Vozi normalno, saj s počasno in pretirano "previdno" vožnjo kvečjemu oviraš promet in izzivaš slabo voljo ter agresivnost in nepremišljene reakcije pri drugih voznikih.
  • Če se ti zdi, da je z otrokom kaj narobe, se ustavi in reši problem. Posredovanje ali reševanje problemov med vožnjo je nevarno.
  • Za dolge razdalje izberi ustrezen del dneva (bodi pozoren na vročino ali vožnjo ponoči) in načrtuj dovolj postankov.
  • Na cesti se posveti vožnji in ne motnjam, kot so na primer uporaba mobilnega telefona ali iskanje primerne glasbe.
  • Otroci so povsod – tudi kot soudeleženci v prometu, zato bodi pozoren tudi nanje.

 
In če se ti kdaj zgodi, da iz tega ali onega razloga obstaneš na cesti z otrokom v avtu, je dobro vedeti, da pomoč ni daleč – WIZ Asistent te namreč lahko vedno reši iz zagate.

Želimo ti srečno vožnjo!
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.