WIZ Blog

Nazaj

Počitniška lekarna

 1. avtor: Rene | 19 jul 2017

  Morski ježki, žgoče sonce, s koreninami prepletena steza za tek, komarji, voda iz pipe, ki ji ne gre zaupati – na dopustu ali potovanju se običajno pojavi vrsta okoliščin, ki lahko privedejo do različnih težav. Na srečo lahko za večino poskrbiš brez zdravnika z uporabo zdravil in pripomočkov, ki jih imaš s seboj. Počitniška lekarna ali torbica s prvo pomočjo je zato obvezen del potovalne opreme, še posebej, če:

  • greš na počitnice v manj obljudene kraje,
  • se ukvarjaš z različnimi športno-rekreativnimi aktivnostmi,
  • potuješ z otroki,
  • moraš redno jemati določena zdravila.

  Kaj naj bo v njej?

  Vsebina potovalne lekarne se razlikuje glede na potrebe uporabnikov, cilj potovanja in izkušnje. Zdravila, zaščitna sredstva in medicinski pripomočki vam nudijo takojšnjo oskrbo, preprečujejo hujšo škodo in lajšajo bolečine. Torbica z domačo lekarno naj bo trpežna, vsebino mora ščititi pred vročino, svetlobo, umazanijo in vlago, vedno pa jo imejte v svoji osebni prtljagi. Poskrbite, da ne bo izpostavljena soncu in temperaturam, višjim od 25 stopinj Celzija.

  Tu je še nekaj osnovnih napotkov, kaj naj vsebuje, seveda pa njeno vsebino vedno prilagodi svojim potrebam in željam ter dolžini potovanja: 

  • Osnovna prva pomoč: povoji, obliži (vodoodporni), sterilne gaze, varnostne zaponke ali lepilni trak, škarje, pinceta, pinceta za klope, razkužilo za rane, hladilno mazilo, mazilo za rane, termometer.
  • Zaščita proti soncu: zaščitne kreme z dovolj visokim zaščitnim faktorjem (na določenih območjih z UVA-, UVB- in UVC-filtri), pripravki za nego kože po sončenju, kreme in mazila za lajšanje težav v primeru blažjih sončnih opeklin.
  • Zaščita proti komarjem in drugim insektom: repelenti, ki varujejo pred komarji, klopi in muhami, sredstva za blaženje posledic pikov (hladilna mazila).
  • Zdravila za »samozdravljenje«: zdravila za alergije, zniževanje povišane telesne temperature, lajšanje mišičnih krčev, glavobol, zobobol, bolečine v ušesih in bolečine pri menstruaciji, lajšanje želodčnih težav in težav s prebavo, lajšanje potovalne slabosti, zdravila proti driski ter rehidracijska sol za nadomeščanje elektrolitov in vode pri bruhanju, driski ali pretiranem znojenju.

  K zaščitnim sredstvom lahko dodaš tudi par ali dva rokavic iz lateksa, kondome, zaščitno masko in masko za dajanje umetnega dihanja. 

  Popotniška lekarna za posebne primere

  Posebno pozornost morajo sestavljanju popotniške lekarne nameniti starši majhnih otrok, resni rekreativci/športniki, starejši in vsi, ki potujejo na manj obljudena, eksotična ali območja zdravstvenega tveganja. Kako naj bo sestavljena?

  • Otroško lekarno prilagodi glede na starost otroka, znane alergije in najpogostejše težave na potovanjih (na primer slabost med vožnjo). Priporočljivo je s seboj vzeti tudi izdelke za zniževanje povišane telesne temperature, proti bolečinam in prebavnim motnjam, termometer ter pribor za oskrbovanje ran – obliže, obveze in razkužilo. Sem sodijo tudi zdravila za nosečnice in doječe mamice.
  • Športni navdušenci se težko izognejo vsem morebitnim poškodbam, ki jih lahko utrpijo pri svojem športu – odrgnine, zvini, udarci in podobno, zato je dobro imeti pri roki ustrezno pomoč. Geli, povoji, obliži, razkužilo, kreme in mazila, hladilne blazinice ter peroralna rehidracijska sol sestavljajo »športni paket«, ki v popotniški lekarni skoraj ne sme manjkati.
  • Starejši ljudje imajo običajno vsaj eno vrsto tablet, ki jih morajo redno jemati. Preverite zalogo in datum uporabnosti, zdravila pa hranite v originalni embalaži skupaj z navodili.

  Ko zgolj lekarna ni dovolj

  Legendarni Rambo si je sredi gozda ureznino na svoji rami zašil kar sam, tebi pa vseeno svetujemo, da se v primerih hujših ali celo resnejših poškodb oglasiš pri zdravniku. Pri tem ti bo v tujini še kako prav prišlo ugodno zdravstveno zavarovanje z asistenco, v Sloveniji pa neobvezno, vendar nujno dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje.