WIZ Blog

Nazaj

Nasveti za vožnjo v zimskih razmerah

 1. avtor: WIZ | 10 feb 2013

  Pust je že skoraj tu, vendar pa nič ne kaže, da se zima poslavlja. Ravno danes nam je spet natrosila svežo pošiljko snega. In ker smo letošnjo zimo že imeli kar nekaj dni s pravimi snežnimi zameti in posledično neljubim dogajanjem na cesti, je tu nekaj nasvetov za varno vožnjo v zimskih razmerah, ki bodo zagotovo še posebej prav prišli mladim voznikom. V nedavni raziskavi je Goodyear namreč odkril zaskrbljujoč podatek, da kar 61 odstotkov novopečenih evropskih voznikov ne ve, kako voziti v snežnih razmerah.

  Ali je vaša pot nujna?

  V tveganih vremenskih razmerah se je treba odločiti, ali je vaša pot res nujna. Če lahko delate od doma ali prestavite obveznosti, se raje odločite za to.

  Poskrbite za vidljivost

  Najbolje je, da imate v avtu v zimski sezoni popolno opremo za vožnjo v zimskih razmerah, a najmanj, kar morate imeti, je zagotovo sredstvo za odmrzovanje stekel in strgalo. Preden se odpravite na pot, vedno dobro očistite avtomobilska stekla, da si boste karseda izboljšali vidljivost.

  Kaj storiti v primeru zdrsavanja?

  Ob zaviranju na spolzkih cestah se hitro zgodi, da kolesa zablokirajo in izgubijo oprijem. V takih primerih takoj spustite stopalko za plin in nežno usmerite avto v smer, kamor želite iti.

  Če se znajdete v zavorni sledi drugega avtomobila, ji skušajte slediti.

  Izognite se bližnjicam

  Če je le možno, se držite glavnih cest. Na te redno posipajo pesek in sol, medtem ko to ni nujno za manj prometne stranske ceste in poti, na katerih se zato večkrat pojavi poledica.

  Preprečite vrtenje koles v prazno

  Eden uporabnejših nasvetov v tem primeru je, da speljujete v drugi in ne v prvi prestavi. Vrtenju koles v prazno se izognete tudi, če počasi spustite stopalko za sklopko, nežno pospešite in se izogibate visokim obratom.

  Držite daljšo varnostno razdaljo

  V primeru poledice je zavorna razdalja lahko tudi desetkrat daljša, zato vedno pustite več razdalje med svojim in vozilom pred vami. Nikoli se tudi ne zanašajte, da bodo zavore dejansko delovale na ledu.

  Pred ovinki zmanjšajte hitrost

  Pred ovinki je pametno zmanjšati hitrost, tako da boste lahko volan obrnili že pri zmanjšani hitrosti.

  Upočasnite, preden se spustite

  Upočasnite vožnjo, še preden se začnete spuščati po hribu, saj je veliko lažje držati manjšo hitrost, kot pa poskušati upočasniti, ko vam začne vozilo že drseti.

  Vozite še posebej skrbno in pazljivo

  Tudi ko sta sneg in led večinoma odstranjena s cest, ne smete pozabiti na morebitne izpostavljene dele cest, kjer še vedno lahko naletite na poledico.

  Ali poznate postopek ob nesreči?

  Če se vseeno zgodi, da izgubite nadzor nad vozilom in ste zaradi nevarnih vremenskih pogojev udeleženi v trku, se lahko enako primeri tudi voznikom za vami. Zato je vedno priporočljivo, da ostanete v vozilu in počakate na pomoč, a če morate vozilo vendarle zapustiti, zagotovite, da je karseda stran od prometa in na varnem mestu.

  Pri vsem tem pa velja pravilo, ki ob zdravi pameti sledi samo po sebi – v snežnih razmerah se je predvsem treba izogibati naglim gibom. To lahko dosežete tudi z upoštevanjem zgornjih nasvetov. Srečno in varno vožnjo vam želi vaša ekipa WIZ!