WIZ Blog

Nazaj

Naravni antibiotiki

  1. avtor: WIZ | 13 mar 2015

    Antibiotiki proti bakterijam

    Antibiotiki niso nekaj novega, saj ljudje snovi z antibiotičnim delovanjem uporabljamo že tisočletja. Znanstveno so prvi naravni antibiotik opisali leta 1928 (penicilin), danes pa jih farmacevti pridobivajo s kemičnimi spremembami naravnih snovi, neposredno od živih organizmov ali umetno. Antibiotiki se delijo v dve skupini:

    • za boj proti več različnim vrstam bakterij uporabljamo antibiotike širokega spektra,
    • za boj proti eni sami vrsti bakterij uporabljamo antibiotike ozkega spektra.

    Antibiotiki delujejo tako, da bakterijam preprečujejo tvorbo beljakovin ali vitaminov, preprečujejo sintezo celičnih sten bakterij ali pa bakterijam preprečujejo pravilno predajo dednega zapisa pri razmnoževanju.

    Zakaj bakterije postajajo odporne na antibiotike?

    Kar ne ubije, krepi. Ta izrek velja tudi pri bakterijah, saj tiste, ki jim antibiotiki ne pridejo do živega, postanejo nanje odporne. Gre za to, da se bakterije branijo pred antibiotiki, tvorijo snovi, ki jih uničujejo, spremenijo svojo sestavo, okrepijo svoje celične stene ali izločijo antibiotik iz sebe. Delovanje antibiotika je torej tisto, ki spodbudi bakterije k razvijanju njihove odpornosti, še posebej pa je škodljivo, če na delovanje antibiotikov z napačno uporabo vplivamo ljudje. Prepogosta uporaba, premajhni ali preveliki odmerki ter predvsem prekratek čas jemanja antibiotikov (ko bolezenski znaki izginejo, ga preprosto nehamo jemati) so vzrok, da so mnoge bakterije razvile tako visoko odpornost, da jim mnogi antibiotiki ne pridejo več do živega. Tudi dejstva, da so antibiotiki namenjeni boju proti bakterijam in ne proti virusom, mnogi ne vedo in antibiotike uporabljajo povsem napačno.

    Kako si lahko pomagamo sami?

    V primeru bakterijske okužbe morate na pregled k zdravniku, za svoje zdravje in imunski sistem pa lahko veliko storite tudi sami. Saj veste, preprečiti je bolje kot zdraviti. Ena najboljših poti do zdravja vodi podobno kot pri ljubezni – skozi želodec. O pomembnosti hrane je govoril že Hipokrat, ki je menda rekel: »Naj bo hrana tvoje zdravilo in zdravilo tvoja hrana.« Kar nekaj živil ima antibiotične lastnosti in jih lahko s pridom uporabite za povečanje imunske odpornosti, preprečevanje bolezni in celo zdravljenje blažjih bakterijskih okužb. Pomembna lastnost naravnih antibiotikov je tudi ta, da pri svojem delovanju ne uničijo koristnih bakterij v telesu in ne porušijo ravnovesja. Najbolj znani naravni antibiotiki so česen, čebula, ameriški slamnik, med, zelje, jabolčni kis, cimet, različna zeliščna olja (na primer origanovo), zeleni čaj in drugi. Nekatera lahko uživamo brez dodatkov, druga vmešamo v različne jedi ali iz njih skuhamo čaj. Tudi pri jemanju oziroma uživanju naravnih antibiotikov moramo upoštevati pravilo o zmernosti ter v primeru jemanja drugih antibiotikov, alergij ali občutljivosti na določene sestavine še tisto ponarodelo opozorilo: »O tveganju in nezaželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.«

    Ko narava ne zmore več

    V primerih, ko bakterije in virusi premagajo odpornost telesa, morate poiskati pomoč in nasvet pri zdravniku. V takem primeru je pomembno tudi, da imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje, saj se bolezni in okužbe ne ozirajo na to, kaj krije obvezno zavarovanje in česa ne. Še naprej pa je seveda priporočljivo, da se držite zdrave prehrane in krepite odpornost svojega imunskega sistema.