WIZ Blog

Nazaj

Načrt in disciplina

 1. avtor: WIZ | 26 sep 2015

  Prvi dan novega študijskega leta je podoben prvemu dnevu novega leta, rojstnemu dnevu in drugim »prelomnicam«, ki so zelo primerne za nov začetek. Običajno jih pospremiš z besedami: »Zdaj je pa zadosti! Od danes bo vse drugače in danes začenjam povsem na novo!« Ne glede na to, kakšnih sprememb se lotevaš, potrebuješ tri osnovne sestavine:

  • jasen cilj,
  • dober načrt,
  • železno voljo oziroma disciplino.

  Če nimaš jasnega cilja, se boš težko motiviral za redno delo, če nimaš načrta, bo tvoje delo veliko manj učinkovito, brez discipline oziroma železne volje pa dela morda sploh ne boš opravil.

  Prepoznaj napake in naredi načrt

  V teh dneh se z načrti in prisegami, da bo odslej vse drugače, ukvarjajo predvsem študenti, ki se jim ni uspelo vpisati v višji letnik. Če si med študenti, ki so izgubili status, moraš nujno narediti analizo, zakaj in kje si »zamočil«. Ne išči izgovorov, ampak se postavi v kožo nekoga, ki bo neusmiljeno in kritično ocenil tvoja dejanja, ravnanja, trud, angažiranost in podobno. Lahko se na primer preleviš v svojega očeta ali mamo in se pošteno ošteješ. Naslednji korak je pregled stanja in iskanje možnosti, ki so še odprte. Tu je pomembno, da se ne predaš, se ne začneš smiliti samemu sebi in ne obupaš. Iz vsake zagate se da rešiti z načrtom in veliko truda, predvsem pa si moraš postaviti jasen in dosegljiv cilj. Naj bo visok, a dosegljiv. Na koncu boš sestavil načrt, kako boš splezal nazaj na zeleno vejo, se ponovno postavil na noge in si dokazal, da zmoreš. Tak način reševanja težav pa ne velja le za študente, ki niso zaključili letnika. Na enak način se lahko lotiš tudi hujšanja, priprav na maraton ali odprtja lastnega podjetja.

  Ključ do uspeha: železna disciplina

  Ljudje smo nagnjeni k iskanju najenostavnejših rešitev in doseganju ciljev s čim manj truda. Tako razmišljanje se žal hitro spremeni v lenobno odlašanje obveznosti, ki te na koncu privede do trka ob zid nalog in opravkov, ki jih moraš opraviti v zgolj nekaj urah, dneh ali tednih. Je kaj nenavadnega, da študenti zadnjih nekaj dni študirajo noč in dan, da se nekaj tednov pred poletjem začne histerija telovadbe in hujšanja ter da se skoraj vse opravke prelaga na tisti »zadnji hip«, ko je že skoraj prepozno? Težava je predvsem v tem, da v procesu ni dovolj discipline. Natančen načrt in železna disciplina ti zagotavljata, da boš tekoče obveznosti, naloge in vaje opravljal vsak dan sproti, to pa velja za učenje, hujšanje ali jutranji tek. Deževno in mrzlo jutro ni prav prijetno za tek, težko se je zvečer odreči slanim prigrizkom ob gledanju televizije ali se prisiliti, da vsak dan vsaj eno uro vadiš igranje violine. Izbrati delo namesto zabave in uživanja je izjemno težko, a če želiš doseči zastavljen cilj, druge izbire preprosto nimaš. 

  Ob letu osorej

  Poglejmo te dni najbolj aktualen primer: študenta, ki mu ni uspelo opraviti vseh izpitov in se vpisati v višji letnik. Kaj ga čaka? Večino predavanj bo lahko obiskoval, hodil na vaje in v nekaterih primerih celo opravljal kolokvije. Za izpite bo morda treba plačati, a z nekaj truda in prilagajanja bo lahko letnik v drugem poskusu opravil brez večjih motenj. Si med njimi? Če si, se drži nasvetov iz tega zapisa. Najprej temeljito analiziraj, kaj si naredil narobe lani. Je bilo preveč zabav in premalo sedenja za knjigami? Si se začel na izpite prepozno pripravljati? Nato naredi načrt za letošnje leto in se ga dosledno drži. Predvsem pa se izvajanja loti že danes in ne šele čez dva tedna, ko se ti bo že nabralo nekaj obveznosti. Čez leto dni se boš tako spet vrnil med redne študente. Ah, seveda, pa še nekaj obveznega te čaka. Izguba statusa pomeni, da moraš poskrbeti za svoje dopolnilno zdravstveno zavarovanje, sicer boš imel ob vsakem obisku zdravnika dodatne stroške. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje lahko skleneš kar prek spleta in se neobremenjen posvetiš svojemu cilju.