WIZ Blog

Nazaj

Na sončku

 1. avtor: WIZ | 10 jun 2015

  Od vira življenja …

  Sonce poganja naš planet in življenje na njem, skrbi za ustrezno temperaturo, svetlobo in vrsto pomembnih procesov. Moč sonca najbolj začutimo po dolgih zimah ali obdobju slabega in hladnega vremena. Saj veš, kako spomladi ob prvih toplih dneh vsi tečemo ven in se prepustimo »martinčkanju«? Hudo dobro, kajne? V daljših obdobjih brez sonca namreč postanejo ljudje depresivni, brezvoljni in zamorjeni. Več o tem ti lahko pove vsak prebivalec s severa, ki je kdaj preživel vsaj del zime nad severnim tečajnikom. Polarna noč, ko več mesecev ni dnevne svetlobe, je romantična in zanimiva le prvih nekaj dni, potem pa postanejo dnevi (oziroma noči) prava nadloga. Sončna energija torej dobro vpliva na ljudi, zavedati pa se je treba tudi škodljivih lastnosti sonca.

  … do grožnje

  Z energijo sončnih žarkov lahko zakuriš ogenj, na soncu se izsuši sadje, oveni listje in uničijo klice v vodi. Morda se sonček z otroških risbic res vedno smehlja, a pred njim se moramo ljudje dobro zaščititi. Sončni žarki so del spektra elektromagnetnega delovanja, do nas pa pridejo v treh oblikah:

  • svetlobni,
  • toplotni,
  • UV (ultravijolični).

  Poleg tega, da nam je na soncu vroče in vanj ne moremo prav dolgo gledati, imajo največji učinek na naše telo UV-žarki. Glede na njihove različne valovne dolžine in s tem vplive na kožo ločimo UVA-, UVB- in UVC-žarke. UVA-žarki prodrejo globoko v kožo, jo postarajo in povzročajo kožnega raka. UVB-žarki prizadenejo zgornjo plast kože, kar se pokaže v obliki pordelosti, vnetij in opeklin. UVC-žarke uspešno vsrkajo zgornji deli atmosfere in do nas ne pridejo.

  Koža se pred sončnimi žarki in njihovim prodiranjem zaščiti s tvorbo melanina, rjavega kožnega pigmenta, vendar smo ljudje različno odporni nanje, poleg tega pa koža tudi ne more dolgo kljubovati vplivom sonca. Temnolasi in temnopolti ljudje so bolj odporni, svetlolasi in svetlopolti pa manj. Pri slednjih je dovolj že nekaj nezaščitenih minut na soncu, da se pojavijo poškodbe kože, pri daljšem izpostavljanju pa lahko pride tudi do hudih opeklin.

  Kako se lahko zaščitim?

  Vsak lep sončen dan je treba dobro izkoristiti, a pri tem uporabiti glavo in upoštevati napotke strokovnjakov:

  • Za nekaj mesecev lepo zagorelo kožo raje zamenjaj za dolgo časa mlado, napeto in zdravo, pa čeprav ni tako lepo zagorela. Sončenje namreč povzroča staranje kože, izgubo elastičnosti in njeno gubanje, kar pa se pokaže šele čez nekaj let.
  • Pred soncem se dobro zavaruj s pokrivalom, kakovostnimi sončnimi očali, dolgimi rokavi in kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Kremo je treba redno nanašati, še posebej po kopanju ali intenzivnem znojenju.
  • Prijeten vetrc, ki pihlja in naredi dan znosnejši, je dvorezen meč. UV-žarkov namreč ne moti in ti še vedno napadajo kožo. To je še posebej nevarno pri ležanju na blazini na vodni gladini, pri jadranju, kolesarjenju in podobnih aktivnosti. Greš morda na dopust v gore? Tudi tam je sonce prav tako nevarno.
  • Čeprav je zunaj vroče, se teh vrstic spomni tudi čez pol leta (pozimi), kajti sonce te lahko opeče tudi na smučanju.
  • Del dneva, ko imajo žarki največjo moč, preživi v senci. To je od desetih dopoldne do treh popoldne, v tem času pa se potrudi prepričati tudi otroke, da ne bodo skakali po soncu.

  Poletje je zakon!

  Sonce je super, poletje prav tako, vseeno pa se ne pozabi nanju dobro pripraviti. Poleg kratkih hlač, kopalk, natikačev, poletne obleke in sončnih očal poskrbi tudi za kremo za sončenje, obliže in sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje. Saj veš, kljub dobrim vibracijam v zraku, veselim obrazom in čudovitim poletnim dnem gre lahko hitro kaj narobe, zato je pomembno, da imaš pokrit hrbet. Pa še s kremo naj bo namazan, za vsak primer. ;)