WIZ Blog

Nazaj

Motilci zbranosti za volanom

 1. avtor: WIZ | 21 feb 2016

  Pri vožnji avtomobila mora biti voznik z mislimi osredotočen na mnogo stvari. Tehnika vožnje s časom postane rutina, zato pri prestavljanju ni treba vedno pogledati prestavne ročice. To je bil hec, čeprav se občasno komu pripeti tudi kaj takega. Vrtenje volana, pritiskanje na pedala in prestavljanje prestavne ročice so pri večini bolj ali manj avtomatizirana dejanja, drugače pa je pri spremljanju prometa med vožnjo. Voznik mora biti med njo ves čas pozoren na potek in razmere na cesti, na druge voznike ter vse ostale udeležence v prometu. V dobro poznanem okolju navigacija ne zahteva veliko pozornosti, če pa se odpelješ kam v neznano, moraš med vožnjo paziti tudi na to, kam je treba zaviti, kakšne so omejitve in podobno. To so torej glavne reči, ki zahtevajo voznikovo pozornost in ni jih malo. Kako je torej možno, da vozniki med vožnjo najdejo čas še za vse druge reči?

  Telefon, hrana, pijača in cigarete

  Vsi dobro vemo, da je telefoniranje med vožnjo nespametno in nevarno. S prihodom mobilnih telefonov se je v hipu razširila navada telefoniranja med vožnjo, z razvojem pametnih telefonov pa se pojavlja tudi pisanje kratkih sporočil (SMS-ov) in celo brskanje po spletu. Zaradi razširjenosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo pa se pogosto pozablja na druga »opravila«, ki so prav tako nevarna.

  Hrana in pijača sta z vozniki še dlje od mobilnih telefonov, a včasih (pozor, to bo kliše!) je bilo vse drugače. Na dolge poti nismo šli kar tako, mimogrede, kot gremo danes. Na bencinskih servisih ni bilo samopostrežnih trgovin in restavracij, za kavo pa so se vozniki raje ustavili in jo v miru popili. Danes so kava »za s seboj«, plastenka vode, sendvič in drugi prigrizki nekaj povsem običajnega, zaradi naglice pa jih pojemo kar med vožnjo.

  Kajenje je, čeprav je zdravju škodljivo, še vedno pogosto opravilo med vožnjo. Kajenje zahteva veliko preusmerjanja pozornosti: iskanje cigaret, prižiganje, otresanje pepela in ugašanje ogorkov. Kdor se vozi z nekoliko odprtim oknom in pepel otresa ven, mora paziti tudi na to, da mu veter ne pihne pepela nazaj v avto. Medtem ko vozi, seveda.

  Motnja so tudi sopotniki, glasba in slaba volja

  Med motilce spadajo tudi sopotniki, predvsem otroci. S svojim obnašanjem in zahtevami lahko vozniku preusmerijo pozornost, včasih pa ga povsem spravijo ob živce. Če voznikovo pozornost motijo otroci, je najbolje ustaviti, jih pomiriti in nato nadaljevati pot.

  Glasna glasba, prepevanje ali celo »poplesavanje« med vožnjo lahko hitro privedejo do nesreče. Poleg tega zaradi hrupa voznik ne sliši delovanja motorja, niti zvokov ali opozoril iz okolice. Preveliko vživetje v koncertno dogajanje v avtu je težava predvsem pri voznikih, ki vozijo sami, saj si takrat res lahko dajo duška.

  Tudi slaba volja, premlevanje težav, pogovarjanje s samim seboj in podobno reševanje težav lahko pozornost voznika preusmerijo do te mere, da sta vožnja in dogajanje v prometu povsem v ozadju.

  Ostani zbran, saj na cesti nisi sam

  Tega, da tvoja zbranost ni dovolj velika, se običajno ne zaveš pravočasno, predvsem pa ne dovolj pogosto. Med vsako vožnjo se namreč dogaja, da tvojo pozornost za nekaj sekund zmanjšajo druge reči. Ker lahko v teh nekaj sekundah prevoziš tudi do sto metrov ali celo več, se to ne bi smelo dogajati, saj lahko pride do hude nesreče. Zato moraš za vsak primer poskrbeti, da imaš med dokumenti tudi zavarovalno polico s sklenjenim zavarovanjem WIZ Kasko, poleg tega pa mora biti tvoja pozornost ves čas vožnje usmerjena samo in zgolj na cesto ter promet.