null »Mednarodno vozniško dovoljenje in prometno, prosim.«
2 nasmejani ženski v avtu
clock image

3

»Mednarodno vozniško dovoljenje in prometno, prosim.«

#wizavto

15 julij, 2017

Rene

V nekaterih državah sveta moraš imeti za vožnjo avtomobila mednarodno vozniško dovoljenje (MVD). To je dokument, ki ga zahtevajo predvsem v državah, ki niso podpisnice Dunajske konvencije o cestnem prometu oziroma njihova vozniška dovoljenja niso izdana v skladu z omenjeno konvencijo

V nekaterih državah kategorije njihovih vozniških dovoljenj niso primerljive s slovenskimi in lahko pride do zmede, zato to težavo uspešno rešuje MVD.

Mednarodno vozniško dovoljenje – obvezno, priporočljivo ali …?

V nekaterih državah brez mednarodnega vozniškega dovoljenja ne dobiš rent-a-car-ja.

Če se odpravljaš na tuje in nameravaš tam voziti avto, se prej pozanimaj, ali za vožnjo potrebuješ mednarodno vozniško dovoljenje. Pravne zahteve povsod namreč niso povsem jasne, saj se zahteve po MVD razlikujejo glede na to, iz katere države prihaja voznik (oziroma katero vozniško dovoljenje ima) ter za kakšne namene vožnje ga potrebuje. V nekaterih državah je tako MVD priporočljiv, če voziš svoj avtomobil, v rent-a-car podjetjih pa ti avta ne bodo dali, če nimaš MVD. O tem, kakšne zahteve imajo posamezne države glede MVD, se pravočasno pozanimaj na spletu.
Najvarneje je, če imaš ob vsakem obisku tuje države med vožnjo pri sebi MVD. Ta je namreč nadvse koristen v primerih nesreč, pri rutinskih kontrolah prometa in drugih zapletih, povezanih z vožnjo. Policisti oziroma pooblaščene osebe se bodo lažje znašli, postopki bodo hitrejši, manj pa bo tudi možnosti za različne interpretacije podatkov na tvojem nacionalnem vozniškem dovoljenju.

Pogoji za pridobitev in uporabo MVD

V Sloveniji mednarodno vozniško dovoljenje na željo voznika izda AMZS. Vozniku v času vloge za MVD ne sme biti izrečen varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja, njegovo slovensko vozniško dovoljenje mora biti veljavno, prav tako pa se zoper voznika ne smeta izvrševati kazen ali varstveni ukrep prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije. MVD velja tri leta oziroma manj, če prej poteče veljavnost slovenskega vozniškega dovoljenja.

Za pridobitev MVD je treba predložiti:

  • izpolnjeno vlogo,
  • potrdilo iz uradne evidence (potrdilo o vozniškem dovoljenju) z razvidnimi kategorijami vozil,
  • slovensko vozniško dovoljenje,
  • potni list ali osebno izkaznico,
  • fotografijo velikosti 35 x 45 mm.

 
Ob oddaji vloge moraš predložiti originalno vozniško dovoljenje. Če si slovensko vozniško dovoljenje izgubil ali so ti ga ukradli, mednarodnega ne boš mogel naročiti zgolj s potrdilom o oddani vlogi za novo dovoljenje, pač pa boš moral počakati na novega. Šele potem greš lahko na AMZS, s seboj pa vzemi še 31 evrov. Toliko namreč stane MVD.

Brez nacionalnega ne velja, če ga nimaš, pa te lahko celo aretirajo

MVD je prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja z jasno označenimi določenimi podatki, kot so veljavnost, kategorija in podobno. Tudi v državah, kjer je MVD obvezen, pa le-ta ne velja, če voznik s seboj nima tudi svojega nacionalnega vozniškega dovoljenja. Kazni za vožnjo brez MVD oziroma zgolj s svojim nacionalnim dovoljenjem so različne, od opomina ali denarne kazni do zaplembe vozila, aretacije in srečanja s sodnikom. Moramo ponoviti, da pred odhodom na tuje res dobro preveriti, ali potrebuješ MVD?

Če greš volan vrtet na Japonsko, je zaključek namenjen tebi

Japonci so nekaj posebnega, saj pri njih MVD, izdan pri AMZS, ne velja. Če želiš deželo vzhajajočega sonca prepotovati z avtom, moraš obiskati slovensko veleposlaništvo v Tokiu, kjer ti izdajo prevod slovenskega vozniškega dovoljenja. S tem prevodom in slovenskim vozniškim dovoljenjem lahko do enega leta voziš po japonskih cestah. Če nisi v Tokiu, se lahko obrneš tudi na izpostavo Japonske avtomobilske zveze JAF in pri njih zaprosiš za prevod slovenskega vozniškega dovoljenja, skupaj s plačilom takse, seveda.

MVD imaš, kaj pa zavarovanje?

Za mirne kilometre v tujini, kamor se boš odpravil s svojim avtom, si torej pridobi MVD in poskrbi za avto zavarovanje, ki ga lahko enostavno skleneš kar prek spleta. WIZ Kasko in WIZ Asistent nista obvezna, sta pa priporočljiva, saj sta z njima odprava morebitne škode in reševanje neprijetnih situacij neprimerno lažja. 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.