WIZ Blog

Nazaj

Longboard, dolga deska s stilom

 1. avtor: Matej | 09 apr 2016

  Dolga deska ali »longboard« ni čisto običajna rolka, s katero mulci parajo živce stanovalcem urbanih sosesk, ampak je veliko bolj kul in frajerska. Pravzaprav je lahko tudi nepogrešljiv transportni pripomoček vsakega hipsterja, ki da kaj nase, saj je idealna za na kavo v stari del mesta ali promenado obmorskega letovišča.

   

  Prava deska je »custom made«

  Svojo dolgo desko seveda lahko kupiš v trgovini, a vsak pravi longboarder si ne želi srečati še koga, ki ima enako desko. Čeprav so si že serijske deske redko enake, je veliko boljše, če si desko povsem prilagodiš. S povsem mislimo res vse – od deske, grafike, podvozja in koleščkov:

  • Deska ni navadna deska, pač pa je zlepljena iz več slojev javorjevega lesa in vmesnih plasti tkanine iz konoplje. Dolžina, širina, sprednji del in zaključek zadaj so odvisni od teže, spretnosti, načina uporabe in želja uporabnika. Omejitve? Ena od njih je minimalna dolžina, da se longboard ne spremeni v navadno rolko, drugače pa jih skoraj ni.
  • Grafiko oziroma videz deske si prav tako lahko izbereš po svoje. Zahtevnejši »longboarderji« prinesejo svoj zgornji sloj furnirja, zaželijo si tudi poseben lak in vrsto ali način izdelave nedrsečega sloja. Videz je skoraj vse.
  • Podvozje in koleščki so bistvenega pomena za vožnjo. Ni vseeno, kakšni so ležaji, kako trdo je podvozje in kako trda je plastika koleščkov. Ti so lahko širši ali ožji, vse skupaj pa je spet odvisno od stila vožnje oziroma namena uporabe.  

  Vožnja

  Z longboardom se lahko počne marsikaj. Najpogosteje se z longboardi vozi po mestu in dirka po klancih navzdol. Za dirke so najboljši asfaltirani klanci oziroma ceste, ki jih moraš previdno izbrati. Najvarneje je, da so v času voženj zaprte, sicer so lahko posledice zelo hude. Z longboardom lahko dosežeš hitrost tudi do 80 km/h, skozi zavoje pa je treba znati pravilno drseti. Vožnja je zelo adrenalinska in na trenutke celo vratolomna, zato je za manj pogumne bolj priporočljiva kakšna druga oblika uporabe longboarda, kot je na primer izvajanje trikov, kjer se da z mehkejšo desko izvajati različne akrobacije, iznašli pa so tudi posebno disciplino – ples na longboardu. Pri plesu se deska ves čas vozi ali vijuga v isti smeri, »plesalec« (ali plesalka) pa med vožnjo pleše na njej. Tudi za ti dve disciplini so ščitniki in čelada vsaj na začetku nujni.

  Ah, saj je samo praska …

  Dejstvo je, da se predvsem prvi poskusi vožnje z longboardom ne bodo končali brez padcev in prask. Preden se na deski samozavestno pokažeš v mestu, si omisli čelado, ščitnike in varen prostor ter nekaj dni treniraj. Tudi s plesom najprej poskusi nekje na varnem, predvsem pa počasi in previdno. Ko pa že surfaš po netu in iščeš čelado, lahko z nekaj kliki mimogrede skleneš še dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje, da te ob morebitnih padcih poleg strganih hlač ne bo zvilo še ob računu za mavec na roki. Saj veš, ne videz, najbolj pomembno je zdravje.