WIZ Blog

Nazaj

Ko popustijo zavore

 1. avtor: WIZ | 03 jul 2014

  Odpoved zavor med vožnjo je ena izmed grozljivejših izkušenj, še posebej, če se vam to pripeti na avtocesti. Kaj lahko storite v takem primeru? Tukaj je nekaj nasvetov, za katere upamo, da vam jih ne bo treba nikoli uporabiti: 

  • Ob prvih znakih težav ostanite mirni. Poskušajte počasi zapeljati na desni vozni pas in na izogibališče ali, če je možno, na izvoz. Če morate zamenjati vozni pas, storite to zvezno in previdno, ves čas (tudi s pomočjo ogledal) opazujte promet okoli vas.
  • Ne pozabite vklopiti smernika, da obvestite druge voznike, kam greste. Ko dosežete odstavni pas, vklopite vse štiri smernike.
  • Pustite, da avto upočasni sam od sebe, tako da odstranite nogo s stopalke za plin. Vozite dalje, medtem ko vozilo upočasnjuje, in prestavljajte v nižje prestave, da lahko tudi motor upočasnjuje avto. 
  • Ko ste se umaknili z voznega pasu, prestavite v prosti tek in počasi zategnite ročno zavoro, dokler se vozilo ne ustavi. Če niti ročna zavora ne deluje, poskušajte zapeljati vozilo do robnika in nežno drsite z gumo ob robniku, da zaustavite avto. Vsekakor je najpomembneje, da se umaknete z vozišča na varno mesto, da ne ovirate prometa in da preprečite trčenje. 
  • Ko ste se varno ustavili, vključite vse štiri smernike, oblecite odsevni telovnik in postavite varnostni trikotnik. Nato pokličite pomoč in se postavite za ograjo ali čim dlje od vozišča. Kako ravnati ob okvari vozila na avtocesti, smo podrobneje na našem blogu sicer že pisali.
  • Kljub temu, da smo to že napisali v prejšnji točki, ponavljamo še enkrat: umaknite se za ograjo (ali čim dlje od prometa) in tam počakajte pomoč. Ne pozabite, da je po avtocesti prepovedano hoditi – veliko tragičnih nesreč se je že zgodilo, ker vozniki niso upoštevali te prepovedi!
  • In še zadnje opozorilo: nikakor se ne poskušajte peljati dalje, niti zelo počasi ne, brez delujočih zavor! Pokličite pomoč na cesti ter z avtovleko odpeljite vozilo do mehanične delavnice. In da vsaj s tem ne boste imeli skrbi, vam priporočamo našega WIZ Asistenta.

  Srečno in varno vožnjo vam želimo!