WIZ Blog

Nazaj

Ko gre kolo po svoje

 1. avtor: Ana Vita | 30 mar 2018

  Tole pisanje je opis enega čisto zaresnega resničnega dogodka. Aktivni, resni in zagrizeni kolesarji, pri čemer bomo poklicne športnike izpustili, so namreč prepričani, da so nesreče malo verjetne, oziroma, da so poškodbe le praske, ki izginejo po nekaj dneh. No, vsi vemo, da lahko pri cestnem ali gorskem kolesarjenju doživiš vse sorte padcev in drugih nesreč, ki se ne končajo vedno le zgolj z nekaj praskami, ampak so posledice lahko veliko hujše. Prav iz tega razloga so za otroke do starosti 14 let obvezne čelade, saj so kolesarji najbolj ranljivi in ogroženi udeleženci v prometu. Tudi odrasli že dolgo kolesarimo z njimi (morda tudi z dodatnimi ustreznimi ščitniki). Zdaj pa je nastopil čas za še en velik plus: za kolesarsko zavarovanje.

  Zavarovanje za kolesarja? Le zakaj?

  Zato: Miha je navdušen kolesar v najboljših kolesarskih letih, ki prevoženih kilometrov sploh ne spremlja več. Doma ima tudi specialko, ampak veliko ljubši mu je njegov »gorc«, zato si je letos poleti poleg dveh tednov na morju privoščil še en teden kolesarskega dopusta. S kolegi so se odpravili v Avstrijo in vse je bilo v presežnikih, dokler se mu ni zgodila precej bizarna nesreča. S strmega terena, polnega ostrih zavojev, skokov in ozkih mostičkov, so se vračali po ovinkasti asfaltirani gorski cesti. In na lepem so sredi levega zavoja naleteli na pohodnike, ki so jim v precej razkropljeni skupini prišli nasproti. Na tleh je bilo nekaj drobnega peska, malce panično so pričeli zavirati in nekaj kolesarjev je končalo na tleh. Največ smole je imel prav Miha, ki ga je pri padcu odneslo s ceste, s seboj pa je odnesel tudi enega od pohodnikov. Ko so ga po dobre pol ure uspeli prinesti nazaj do ceste, so ugotovili hude odrgnine in zlom leve ključnice, pohodnik pa jo je odnesel le z lažjimi poškodbami.

  Slabih 20 evrov in vse je videti povsem drugače z WIZ Kolesar

  Epilog je Mihova zgodba dobila v bolnišnici in na zavarovalnici, sodišču pa se je uspel izogniti. Pohodnik, ki je skupaj z njim končal pod cesto, je namreč kljub le lažjim poškodbam zahteval odškodnino. Ker v Avstriji s temi rečmi ni šale, je imel Miha veliko srečo, saj ga je rešilo zavarovanje WIZ Kolesar. Zavarovalnica je po preučitvi zahtevka Mihu zaradi poškodbe leve rame in ocenjene 5-odstotne invalidnosti izplačala 650 evrov zavarovalnine, prav tako je poravnala tudi odškodnino za v nesreči udeleženega pohodnika. Zavarovanje WIZ Kolesar namreč krije tudi odgovornost kolesarja za škodo, ki jo pri uporabi kolesa povzroči tretjim osebam in stvarem. Kritje velja po vsej Evropi, zavarovalna vsota pa znaša 20.000 evrov. Tudi, če bi se izkazalo, da Miha za nastalo škodo pohodniku ni odgovoren, bi mu zavarovalnica nudila pravno pomoč v odškodninski tožbi, če bi jo zoper njega vložil poškodovani pohodnik. In vse to le za slabih 20 evrov, kolikor znaša letna premija WIZ Kolesar.

  Vsi na bajk!

  Padci, prometne nesreče in poškodbe so sestavni del kolesarjenja. Seveda lahko stisneš zobe in rečeš: »Ah, to pa res ni omembe vredno,« ter ob kolesu odšepaš domov, lahko pa že prej pomisliš na nekaj možnih posledic in se zavaruješ. Preveri, kaj ti ponuja in krije WIZ Kolesar, potem pa hitro na bajk! Da bo še lažje, smo ti pripravili ideje za kolesarske izlete, zato jih ne spreglej in se ob prvi priložnosti podaj na novo kolesarsko dogodivščino!