WIZ Blog

Nazaj

Kickstarter, Slovenci in Goat mug

 1. avtor: WIZ | 24 avg 2015

  Začetni kapital je eden ključnih dejavnikov pri zagonu novega posla ali uresničitvi poslovne ideje. Redki ga imajo sami dovolj, vsi ostali pa morajo po denar drugam. Imajo ga predvsem banke, tam pa pogosto isti uslužbenec odloča o tem, ali bo kredit odobril projektu nove mesarije, proizvodnji motornih čolnov, novi restavraciji ali trgovini z bio kremami domače proizvodnje. Taki »mojstri za vse« so skupaj z dragim posojilom pogosto nepremagljiva ovira za podjetnike, zato ti začetni kapital raje poiščejo drugje. Enega najpriljubljenejših in v zadnjih letih najuspešnejših načinov za zbiranje začetnega kapitala so leta 2008 ponudili Perry Chen, Yancey Strickler in Charles Adler. Poimenovali so ga Kickstarter.

  Kickstarter

  Kickstarter je spletna platforma za množično financiranje, osnovni princip pa je sledeč: ko se ti utrne dobra ideja, a zanjo nimaš dovolj lastnih sredstev, poskrbiš za čim boljšo predstavitev projekta in njegovih koristi, najbolje v obliki videa. Nato se s predstavitvijo obrneš na spletno skupnost in upaš, da jih bo prepričala in da se jim bo zdela ponujena nagrada dovolj privlačna, da te bodo finančno podprli. Prej si moraš seveda določiti vsoto, ki jo želiš zbrati, določiti časovne roke zagona proizvodnje in dostave obljubljenih daril ali nagrad ljudem, ki so prispevali sredstva. Preprosto, kaj?

  Slovenci smo carji!

  Platforma Kickstarter (mimogrede, podobnih je na netu še ogromno, a Kickstarter je ena najuspešnejših) je bila sprva namenjena le trgu ZDA, nato pa se je počasi razširila še na nekaj drugih držav. Čeprav v Sloveniji še ni na voljo, so mnogi seveda našli način, kako svoje ideje uspešno predstaviti svetu in zbrati dovolj denarja za zagon proizvodnje oziroma za izvedbo svojih projektov. Čeprav jih mnogo cilja ne doseže, je slovenski delež projektov, ki navdušijo ljudi in odprejo njihove denarnice, fenomenalno visok, enako pa velja tudi za zbrane zneske, ki hudo presežejo na začetku postavljene cilje. Menda smo tako enkratni, da imajo po nekaterih virih na sedežu Kickstarterja posebno polico z izdelki, ki so plod možganov s sončne strani Alp in so uspešno zaključili zbiranje denarja.

  Goat mug – eden najuspešnejših slovenskih Kickstarter projektov

  Med slovenskimi projekti na Kickstarterju nedvomno izstopa projekt Goat story, ki prinaša Goat mug, skodelico za kavo v obliki kozjega roga. Narejena je iz naravi prijaznih materialov, je strašansko hipsterska in uporabna, čeprav se na prvi pogled zdi, da sama še pokonci ne more stati. A brez skrbi, dodali so ji poseben ovitek, ki obrnjen služi kot podstavek. Še bolj uporabno jo naredijo pas za čez ramo in okoli zapestja ter dejstvo, da odlično tesni in ne izpusti niti kapljice tekočine. Za piko na i pa jo lahko opereš kar v pomivalnem stroju. Kozji termo rog je tako kul, da so ga že skopirali tudi Kitajci, ki so znani po tem, da hitro zavohajo, kje se skriva dobra poslovna priložnost. ;)

  Tudi WIZovci smo zraven!

  Lahko si misliš, da take hude termovke pri WIZu nismo prezrli. Dvignili smo obrvi, naredili nekaj požirkov kave in se odločili, da jo uvrstimo med ugodnosti za tiste, ki boste sklenili dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje. Preprosto in z le nekaj kliki poskrbiš za svoje zavarovanje, obenem pa prejmeš še dodatno ugodnost, s katero boš imel svežo, dišečo kavo vedno pri roki. No, le skuhati si jo boš moral pa kar sam.