WIZ Blog

Nazaj

Kdor ne smuča, ni Sloven’c

 1. avtor: Ana | 03 feb 2018

  Smučanje je poznal že Valvasor

  Resda smučanje ni najstarejši šport na svetu in nima tisočletne starogrške tradicije kot atletika, pa se vseeno lahko pohvali z zavidljivim številom disciplin in privržencev. Verjetno še ne veš, da začetki tekmovanj te priljubljene svetovne oblike športa segajo nekje v sredino 19. stoletja. Verjetno pa si že slišal, da se smučanje na Blokah uvršča med začetke smučanja v Evropi, o čemer je pisal že sam Valvasor.

  300.000 parov "slovenskih" smuči po domačih in tujih strminah

  Danes ima svoj par smuči približno 300.000 Slovencev, ki se pozimi radi podajo na naše ali tuje zasnežene strmine. Če si med njimi tudi ti, potem si zagotovo že užival na enem izmed 42. slovenskih smučišč, verjetno pa si svoje zmogljivosti preverjal tudi na tujem. Bližina smučišč čez mejo je odlična ideja tudi za vikend pobeg, kjer lahko združiš spoznavanje kulture sosedov in prijetno rekreacijo.

  Smučke so pomembne, niso pa vse

  Ja, brez smuči seveda ne moreš smučati, težko pa boš smučal tudi brez ostale obvezne opreme, ki pride v spremstvu. Da te na smučišču ne bo doletela neprijetna zadrega, doma preveri, ali imaš vse in ali je tvoja oprema "izpravna". 

  Kaj moraš nujno storiti pred odhodom na smučišče?

  1. Poskrbi za zavarovanje za primer nezgode in odgovornosti.
  2. Poglej, ali tvoje smučke potrebujejo brušenje in mazanje.
  3. Preveri stanje vezi na smučeh.
  4. Stestiraj palice.
  5. Preveri vidljivost in stanje leč na smučarskih očalih.
  6. Ne pozabi za čelado! Čelada je sicer pri nas po zakonu obvezna le za otroke do 14. leta starosti, a v večini tujih držav je obvezna za vse.
  7. Spakiraj rokavice, smučarske hlače in jakno, smučarsko spodnje perilo ter nogavice.

  Poskrbi, da te nesreča na smučišču ne preseneti

  Včasih tvoja previdnost na snegu žal ni dovolj, da bi se lahko izognil morebitnim poškodbam. Prav zato ti svetujemo, da skleneš zavarovanje WIZ Smučar, ki poskrbi, da si zavarovan za primer nezgode in odgovornosti na smučišču, po celi Evropi. 

  Seveda pa ne pozabi, da je ob odhodu čez mejo priporočljivo urediti tudi zdravstveno zavarovanje za tujino WIZ s 24-urno asistenco po celem svetu.