WIZ Blog

Nazaj

Kako pripraviti avto na poletje?

 1. avtor: WIZ | 10 jun 2013

  Poletje je idealen čas za dopuste, podaljšane konce tedna ali pa samo prijeten nedeljski izlet. Sliši se krasno, kajne, ampak pomislite tudi na to, da je poletje čas izjemno visokih temperatur, večkilometrskih zastojev in nestanovitnega vremena – od nenadnih poletnih neviht s točo do hudih nalivov. In medtem ko se vi potite na svojih avtomobilskih sedežih, pomislite, kako se počuti vaš avto.

  Če mislite, da poletje ne pusti posledic na vašem avtu, se motite. Da bo ta zdržal karseda dolgo, ga pripravite na poletje. zdaj je zadnji čas, da to naredite, kajti vremenoslovci nam končno napovedujejo nekaj več pravega poletnega vremena. 

  Preverite hladilni sistem

  Med poletnimi meseci lahko motor vašega avtomobila doseže preko 90° C, kar že pomeni nevarnost pregrevanja, zato je pomembno, da hladilni sistem deluje pravilno. Hladilnik in cevi morajo biti brez razpok, pomembna pa je tudi primerna raven hladilne tekočine.

  Kdaj ste nazadnje pregledali klimo?

  Če zanemarite avto, bodite pripravljeni na razna neprijetna presenečenja v zvezi s klimo, običajno na najbolj vroč dan leta. Ne pozabite servisirati klime – pomembno je, da zračni kanali niso zamašeni, da je dovolj plina, da je filter za vlago očiščen … Vse to mora preveriti serviser, pa tudi sicer se držite napotkov o rednem vzdrževanju klimatske naprave v avtu.

  Kako pa je s pnevmatikami?

  Ali ne bi bilo super imeti avtomobilskega dela, ki omogoča boljšo vožnjo, prihrani denar za bencin in pomaga preprečevati nesreče? In ga tudi imate – pa ne samo enega, pač pa štiri. S primerno napolnjenimi pnevmatikami bo vožnja tekoča, porabili boste manj goriva in imeli manj možnosti za »gumidefekt« v poletnih mesecih. Pred dolgimi potovanji torej vedno preverite tlak v pnevmatikah, preglejte pa tudi, ali se niso morda na pnevmatikah pojavile kakšne vidne poškodbe.

  Zamenjajte akumulator

  Beganje po ulicah neznanega mesta in spraševanje domačinov, ali bi kdo slučajno lahko pomagal vžgati motor vašega avta, verjetno ni vaša najljubša počitniška aktivnost. Povprečen akumulator se iztroši pri starosti okoli 4 let. Če je vaš akumulator starejši, počasi premislite o menjavi ali preverite njegovo dejansko stanje. Za prvo silo lahko to storite z voltmetrom – normalno napolnjen akumulator mora ob izključenem motorju in ostalih porabnikih imeti od 12,4 V do 12,8 V napetosti.

  Zavore delujejo?

  Če to poletje načrtujete potovanje kam v hribovite predele ali pa kam, kjer je nevihtno vreme običajno (no, za to vam očitno sploh ni treba zapustiti Slovenije), se vam lahko zgodi nekaj dokaj razburljivega, in sicer odpoved zavor.  Strmi nakloni obrabijo zavorne ploščice, mokre zavore niso tako odzivne in ne smemo pozabiti niti na posledice, ki jih na zavornem sistemu pusti vročina. Zato naročite svojemu serviserju, da pregleda stanje zavor vašega avtomobila. 

  Kdaj ste nazadnje menjali brisalce?

  Poletno vreme je zelo nepredvidljivo, zato poskrbite, da boste v poletnih mesecih videli, kje vozite, in zamenjajte brisalce. Brisalci se hitro izrabijo, saj so pogosto izpostavljeni dežju, snegu in sodri, pa tudi sončnim žarkom, ki ravno tako poškodujejo gumo.

  Pravzaprav je tako ali tako dobro brisalce zamenjati vsaj dvakrat letno, četudi morda zgleda, kot da so še v dobrem stanju. Na srečo so brisalci eden izmed cenejših avtomobilskih delov.  

  Če boste svoj avto pripravili na poletje, bo precej manj možnosti, da vas bo pustil na cedilu. Vsi vemo, da je poleti dobro biti čim bolj brez skrbi, zato že sedaj uredite vse potrebno, da tako tudi bo.

  Srečno in varno vožnjo vam želi vaša ekipa WIZ!