WIZ Blog

Nazaj

Kako izbrati prave pnevmatike?

 1. avtor: WIZ | 10 apr 2013

  Letos smo se res načakali, preden je pomlad kar naenkrat prišla in zato bo v teh dneh verjetno prava gneča pri vulkanizerjih. Že res, da je splošno znan zakonski rok za zamenjavo zimskih pnevmatik z letnimi 15. marec, a zakon obenem predvideva tudi podaljšanje tega roka, dokler vremenske razmere ne dopuščajo varne vožnje z letnimi pnevmatikami. Nekateri pa boste ob menjavi letnih časov pnevmatike ne samo premontirali, pač pa tudi kupili nove. Pri tem se je pomembno zavedati, da izbira pravih pnevmatik igra ključno vlogo pri varnosti in vožnji. Paziti morate na kar nekaj stvari in tokrat smo vam pripravili kratek pregled, na kaj je treba biti še posebej pozoren. 

  Kdaj moram zamenjati pnevmatike?

  V Sloveniji zakon zahteva, da zamenjate zimske pnevmatike, ko je profil plitkejši od 3 mm, in letne, ko je profil plitkejši od 1,6 mm. Proizvajalci pnevmatik so tako v pnevmatike začeli tiskati TWI indikatorje, ki postanejo vidni, ko se pnevmatika izrabi. Tako vozniki vidijo, kdaj morajo zamenjati pnevmatike.

  A kljub zakonskemu minimumu obstajajo testi, ki kažejo, da bi morali pnevmatike vedno menjati, ko je profil plitkejši od 3 mm. Takrat se zmogljivost pnevmatike drastično zmanjša, kar se še posebej pokaže v dežju in snegu, ko pravzaprav ni več varna.

  Koliko pnevmatik moram zamenjati?

  Ena pnevmatika

  Če je profil le malo izrabljen, a je bila pnevmatika nepopravljivo poškodovana, jo morate zamenjati z novo. Kupiti morate pnevmatiko istega proizvajalca, iste velikosti, hitrostnega razreda in nosilnosti. Najvarneje je namontirati povsem enako pnevmatiko, sicer tvegate nepredvidljive posledice.

  Dve pnevmatiki

  Če je profil na dveh pnevmatikah enako izrabljen ali poškodovan, je najbolje, da ju zamenjate s podobnima pnevmatikama. Priporočljivo je, da sta istega tipa, velikosti, hitrostnega razreda in nosilnosti, ni pa treba, da sta istega proizvajalca kot preostali dve.

  Vse štiri pnevmatike

  Če imate srečo, so vse štiri pnevmatike na vašem avtu enako izrabljene. V tem primeru zamenjajte vse štiri naenkrat.

  Katero velikost naj kupim?

  Pnevmatike imajo ob straneh označene dimenzije. Ker je osnovna funkcija pnevmatike nosilnost, morate kupiti pnevmatike s tako nosilnostjo, kot so jo imele originalne. Največja dovoljena hitrost, ki jo lahko pnevmatika prenese, je označena s hitrostnim razredom, ki mora ravno tako biti enak tistemu pri originalni pnevmatiki.

  Če vozite rabljen avto, preverite, ali je prejšnji lastnik namontiral pnevmatike z drugačnimi dimenzijami od originalnih. Originalne dimenzije pnevmatik lahko najdete v knjižici z navodili za vaš avto.

  Letne, zimske ali univerzalne?

  Če živite na področju z izrazitimi letnimi časi, je najbolje imeti dva kompleta pnevmatik – 4 zimske in 4 letne. To seveda ni poceni, a treba se je zavedati, da letne pnevmatike niso primerne za zimske vozne razmere in obratno.

  Če živite na področju z milimi zimami, vam bodo verjetno zadostovale letne pnevmatike. A če temperature padejo pod 7° C, morate tudi vi namontirati zimske pnevmatike, ne glede na to, ali je zapadel sneg ali ne, saj letne pnevmatike pri takih temperaturah ne opravljajo več dobro svojih funkcij.

  Končna odločitev?

  Pri končni odločitvi, katere pnevmatike kupiti, se boste verjetno odločali na podlagi več dejavnikov, vsekakor pa vam svetujemo, da si pogledate tudi rezultate testov, ki jih izvajajo nekatere revije s področja avtomobilizma, pa tudi AMZS (AMZS test letnih pnevmatik in AMZS test zimskih pnevmatik) in Zveza potrošnikov Slovenije (Test – letne pnevmatike). Če na leto prevozite veliko kilometrov, svetujemo nakup najkakovostnejših pnevmatik ne glede na ceno; če pa letno prevozite le nekaj tisoč kilometrov, večinoma po mestu in nikoli s hitrostjo čez 130 km/h, pa lahko sklepate tudi določene kompromise med kakovostjo in ceno.