WIZ Blog

Nazaj

Kako dobro poznate svoj avto?

 1. avtor: WIZ | 28 mar 2015

  Pri nakupu rabljenega avtomobila morate biti pozorni na ogromno reči. Ohranjenost, morebitne skrite napake in poškodbe, posledice nezgod (kleparska in ličarska dela) in podobno. Če niste strokovnjaki, vam bo kakšna podrobnost tudi ušla, zato je dobro vedeti, kdo vam pri tem lahko pomaga.

  Praske, odrgnine in udrtine boste opazili sami, raztrgane sedeže tudi. Za oceno stanja podvozja in nekaterih mehanskih delov lahko s seboj na testno vožnjo povabite prijatelja mehanika, za nekatere ključne reči pa boste potrebovali specializirana podjetja in njihove strokovnjake. Ena izmed njih je na primer stanje prevoženih kilometrov, veliko podatkov o vozilu pa lahko pridobite tudi na spletu in pri uradnih serviserjih. Podatki o servisih, drugih posegih in menjavah lastništva se namreč shranjujejo v različnih bazah, kjer lahko preverite, kaj pravzaprav kupujete (oziroma ste kupili).

  Sem res šele drugi?

  Nakup rabljenega avtomobila je sprejemljiva, celo pametna odločitev, vendar pa je veliko bolje, če kupujemo avto od prvega lastnika. Pa ga res? Prodajalci imajo vedno nasmejana usta in sladke besede, zato jih raje preverite. V Sloveniji lahko to naredite na portalu e-uprave, kjer vpišete nekaj zahtevanih podatkov in dobite informacije o vozilu, registracijah, zavarovanju in pomembnih oznakah (številkah). Če že tu kaj »ne štima«, je čas, da se s prodajalcem pogovorite ali pa poiščete drug avto. 

  Kilometri, kilometri, kilometri …

  Prevoženi kilometri so pomemben podatek, drži? Nakup 5 let starega avtomobila z le 22.000 km pa odlična kupčija. Hmm, kaj pa, če jih je avto v resnici prevozil 122.000? Nemogoče? Ste prepričani? Spreminjanje stanja števca prevoženih kilometrov in zavajanje kupca je ponekod po Evropi kaznivo, vendar so zaslužki izjemno mamljivi. Postopek pri digitalnih merilnikih je enostaven, programska oprema je dosegljiva na spletu in v nekaj minutah se lahko avto »pomladi« za 100.000 km in pridobi nekaj sto ali celo tisoč evrov vrednosti. Proizvajalci in države se s tehnologijo, različnim beleženjem zgodovine »življenja« vozil in drugimi načini borijo proti spreminjanju stanja kilometrov, a goljufi vedno držijo korak z njimi. Del boljšega nadzora in zmanjševanja možnosti za goljufije so tudi digitalne servisne knjižice in zbirke podatkov o zgodovini vozil, ki jih zbirajo posebej za to pooblaščena podjetja.

  Sodobni avtomobili stanje prevoženih kilometrov sočasno shranjujejo na več modulih v vozilu, poleg tega pa so kilometri ob vsakem rednem servisu zabeleženi v servisni knjižici, kar lahko dokaj hitro in enostavno preverite. Če vozilo nima servisne knjižice, je to prvi znak za alarm, na pooblaščenem servisu pa vam bodo pregledali skladnost vseh zbirk podatkov v avtu, ali so vse enake. Če se številke ne ujemajo, potem stvari niso v redu.

  Niste sami

  Vsi se ne spoznamo na vse, zato se je v določenih primerih pametno obrniti na posebej usposobljena podjetja, ki se ukvarjajo s pomočjo pri nakupu rabljenih vozil. Pregled pred nakupom lahko opravijo tudi pri AMZS in vam izdelajo poročilo o stanju avtomobila. Seveda to predstavlja določen strošek, a se na koncu splača, ker vam bo prihranil kar nekaj denarja in slabe volje. Prodajalci, ki takim pregledom niso naklonjeni, skoraj gotovo nekaj skrivajo, zato se jim preprosto zahvalite in nadaljujte z iskanjem primernega vozila.

  Ne glede na to, kakšno vozilo boste kupili, se še vedno lahko zgodi, da vas bo pustilo na cedilu. Saj veste, tehnika je tehnika in okvare so del avtomobilskega življenja. V takem primeru je dobro imeti zanesljivega partnerja, kakršen je WIZ Asistent, ki vam bo vedno in povsod priskočil na pomoč.