WIZ Blog

Nazaj

Kaj pa jutro potem?

 1. avtor: WIZ | 22 feb 2014

  Smo v norčavem času, ki ga zaznamujejo ne samo pustne maske in krofi, pač pa, kot je v Sloveniji navada pri mnogih praznikih in običajih, tudi alkohol. No, na srečo večina veseljakov ve, da je na večer, ko se gre zabavat in nazdravljat, dobro imeti določenega nekoga, ki ne bo pil in bo šofer ostalim. A ni nujno, da lahko ostali že res varno in trezno vozijo naslednje jutro – sploh, če je bila noč kratka, alkohola pa veliko.

  Številke treznijo

  Če se po prežurani noči zbudite z glavobolom in mačkom, je to znak, da je v vašem organizmu še vedno prisoten alkohol, kar pomeni tudi, da še ne morete voziti. In če bi se še vseeno radi odpeljali, se spomnite:  
  • kazen za voznike, ki jim je določena meja 0,0 ‰ in imajo v krvi do vključno 0,5 ‰ (0,5 g alkohola/kg krvi oz. 0,24 mg alkohola/l izdihanega zraka), znaša 300 EUR in 4 kazenske točke,
  • kazen za voznike, ki imajo v krvi od 0,5 ‰ (0,5 g alkohola/kg krvi oz. 0,24 mg alkohola/l izdihanega zraka) do 0,8 ‰ (0,38 mg/l), znaša 600 EUR in 8 kazenskih točk,
  • za tiste, ki imajo od 0,8 ‰ do 1,1 ‰ (0,38 mg/l do 0,52 mg/l), znaša kazen že 900 EUR in 16 kazenskih točk,
  • za tiste, ki pa imajo v krvi več kot 1,1 ‰ (0,52 mg/l), pa 1.200 EUR in vseh 18 kazenskih točk, poleg tega pa mu sledi pridržanje od 6 do 12 ur in prepoved vožnje.

  Te vrednosti so jutro po prežurani noči zlahka dosegljive, če vemo, da traja razgradnja alkohola v telesu občutno dlje, kot potrebujemo za opitje. Dr. Don DeVol, prometni psiholog pri nemški družbi za varnost v prometu in preizkušanje TÜV Thüringen, svetuje voznikom, naj zjutraj po prekrokani noči razmislijo, koliko alkohola so zaužili, še preden sedejo za volan. Kot pravi, razgradi zdrav, povprečno težak moški na uro približno med 0,1 ‰ do 0,15 ‰ alkohola. Pri ženskah leži ta vrednost nekoliko nižje. To pomeni, da lahko po malo daljši zabavi tudi po osmih urah spanja naslednje jutro v krvi ostane še vedno več kot 0,5 ‰, kar je preveč za varno vožnjo.

  Prevoz domov

  Torej, ko greste naslednjič sami ali z družbo na zabavo, kjer se bo točil alkohol in ga tudi nameravate piti, bodisi imejte s seboj dovolj denarja za taksi bodisi se dogovorite s prijateljem ali sorodnikom, da vas pride iskat, ali pa naj bo en izmed družbe določen za šoferja – in naj nato čisto zares ne pije. 

  In ker smo začeli s pustnim časom, končajmo s postnim, ki mu sledi. Že nekaj let se v Sloveniji izvaja akcija 40 dni brez alkohola, kjer se v postnem času (med pustom in veliko nočjo) posamezniki odpovedo pitju alkohola. To akcijo pozdravljamo tudi WIZovci in si želimo, da bi tak "alkoholni post" trajal ne le 40 dni, pač pa večino ali kar vse leto. 

  Pa srečno, varno in trezno vožnjo vam želimo!

  Viri: 
  Think! about the morning after 
  http://www.moneysupermarket.com/car-insurance/blog/think-about-the-morning-after/ 
  Alkohol naslednje jutro 
  http://www.euromobil.si/nenavadno/clanek/alkohol-naslednje-jutro 
  Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) 
  https://www.uradni-list.si/1/content?id=101702 
  Koristne povezave: 
  www.brezalkohola.si 
  http://www.nalijem.si 
  http://www.mislizglavo.si/