null Dehidracija - znaki in preprečevanje
Limonada za preprečevanje dehidracije
clock image

3

Dehidracija - znaki in preprečevanje

#wizzdravje

24 julij, 2018

Tina

Žejo in povečano pitje tradicionalno povezujemo s poletjem, soncem in vročino, ko je en od simbolov za svežino in užitek tudi kozarec s hladno pijačo, slamico, rezino limone in nekaj kockami ledu. Tvoje telo dnevno povprečno izloči in izgubi od 2 do 4 litre tekočine, ki jo moraš nadomestiti s hrano in pijačo.

V primeru vročih poletnih dni, ukvarjanja s športom in drugih aktivnosti pa se količina izgubljene tekočine seveda še poveča. Izgubljanje telesne tekočine imenujemo tudi dehidracija, ki lahko povzroči več težav, če pravočasno ne začnemo z vnašanjem izgubljene vode nazaj v telo.

Pitje tekočine naj postane navada

Pitje tekočine bi moralo postati redna navada, saj nekateri potrebe po pitju nimajo oziroma se spomnijo šele, ko se že pojavijo nekateri znaki dehidracije:

  • suha usta,
  • utrujenost,
  • bolečine v mišicah ali sklepih,
  • glavobol, vrtoglavica in slabost,
  • redko uriniranje in temno obarvan urin.

 
Dehidracijo moraš preprečiti še preden se pojavi, to pa pomeni pitje nekaj požirkov tekočine v rednih razmakih. Kozarec vode na mizi v pisarni, steklenica s pijačo na sprehodu, pri teku in drugi vadbi, nahrbtnik z mehom s tekočino pri gorskem kolesarjenju ali gorskem teku so dobrodošli spremljevalci, ki bodo zagotovili dovolj tekočine. Telesna vadba in prekomerno potenje zahtevata tudi nadomestilo mineralov in drugih snovi, ki jih telo ne proizvaja samo.

Pravila pitja

Pri pitju moraš biti pozoren na nekaj najpogostejših napak, ki imajo pogosto prav nasproten učinek od želenega:

  • Pitje alkoholnih pijač. Alkoholne pijače niso dobra izbira, saj alkohol povzroča pogostejše in povečano izločanje urina, kar privede do še dodatne izgube tekočine.
  •  Šok mrzle pijače. Tvoje telo je segreto, nato pa vanj zliješ pol litra mrzle pijače s temperaturo 10 °C ali celo manj. Si predstavljaš, kakšen šok pravzaprav doživijo sluznica, požiralnik in želodec, ne glede na to, da je kratkotrajni užitek res neponovljiv?
  •  Sladke pijače. Okusne so res, a tudi te imajo več negativnih učinkov. Sladkor povzroča pospešeno izločanje tekočine, debelost in je glavni krivec za zobno gnilobo. V to skupino spadajo sladkani sokovi in sladke gazirane pijače, ki so še posebej priljubljene pri otrocih. 
  •  »Nalivanje« s pijačo. Pomembna je zmernost oziroma uravnoteženost. Če spiješ pol litra ali celo več tekočine na dušek, je to za tvoje telo prav tako velik šok. Zato raje pij večkrat in po malem. Pravega učinka nima niti pretiravanje »nalivanja« z vodo, saj bo telo skupaj z odvečno tekočino izločilo tudi minerale, soli in druge snovi, ki jih nujno potrebuje in jih moraš prav tako nadomestiti.

 
Katere pijače so top in katere ne?

Med pijačami, ki so poleti absolutno carske za potešitev žeje, so voda, voda z dodatki soka limone, limete in drugih sadežev ter različni čaji, ki jih moraš piti nesladkane in le malo ohlajene.

Čeprav so mamljive, oglaševane in zaradi let agresivnih reklamnih akcij trdno zasidrane v tvoji glavi kot edine, ki lahko preženejo žejo, se moraš za zdravje in dobro počutje upreti vsem alkoholnim pijačam, pijačam z dodanim sladkorjem in gaziranim sladkim pijačam. Okus sladkih mehurčkov in reklame še posebej rade zavedejo najmlajše, ki bi jih morali že od malih nog navajati na pitje zdravih pijač.

Poskrbi zase in za svoje prijatelje

V poletni vročini ti bodo v primeru hujših težav, povezanih s pomanjkanjem tekočine pomagali zdravniki, zato se izogni doplačilu in skleni dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje. Še preden pa začutiš žejo, bodi faca in poskrbi tudi za svoje prijatelje. Družbo povabi v senco na kozarec osvežilne limonade, privošči veliko skledo sveže vode svojemu psu in zvečer, ko se zrak malo shladi, temeljito zalij rože in vrt. Voda v naravi mora namreč krožiti med vsemi, mar ni tako?
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.