WIZ Blog

Nazaj

Pešci v prometu: njihova varnost naj bo na prvem mestu!

 1. avtor: WIZ | 27 mar 2014

  V prejšnjem zapisu smo zapisali nekaj nasvetov, kako lahko pešci v prometu poskrbijo za svojo varnost. Seveda pa pešci niso sami na cestah in zato morajo nanje biti pozorni tudi ostali udeleženci v prometu – še posebej vozniki. Tokrat tako posvečamo nekaj pozornosti in nasvetov tudi njim:

  Na dovoznih poteh odstopite prednost pešcem. Ko zavijate na dovozno pot, se prepričajte, da pešci ravno takrat ne prečkajo poti. Enako velja tudi za pešce na parkiriščih nakupovalnih centrov – velikokrat odhitijo k svojemu avtu, ne da bi pogledali, kaj se dogaja okoli njih.

  Pazite na pešce, ki prečkajo cesto. Nekateri cesto res prečkajo na prehodu za pešce ali v semaforiziranem križišču, posebej pa bodite pozorni, kadar prehoda za pešce ali semaforjev ni.

  Bodite pozorni na vozila, ki stojijo. Ne prehitevajte vozil preprosto zato, ker stojijo na cesti pred vami. Prav možno je, da stoječe vozilo čaka, da bodo pešci prečkali cesto, zato bodite potrpežljivi in ne silite naprej, saj se zna zgoditi huda nesreča. Enako velja tudi, ko na cesti stojijo avtobusi, kombiji ali dostavna vozila – nič vas ne stane, če malo počakate.

  Opazujte tudi okolico. Ni dovolj, da opazujete le avtomobile okoli sebe, pač pa bodite pozorni tudi na morebitne pešce in kolesarje. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da mora za to biti vetrobransko steklo popolnoma čisto?

  Pazite pri zavijanju na levo. Kar štirikrat večja možnost obstaja, da bodo vozniki, ki zavijajo levo, spregledali pešce ali kolesarje ali jih opazili prepozno. Zato bodite tudi toliko bolj previdni, ko zavijate levo – najprej se prepričajte, ali se prehodu za pešce ne bliža kakšen pešec ali kolesar.

  Pazite na otroke. Majhni otroci ne znajo določiti, od kod prihajajo zvoki, niti presoditi, kje prežijo nevarnosti v prometu. Ko so v prometu prisotni otroci, vozite počasi in previdno.

  Upočasnite. Če zadanete pešca s 64 km/h, ta nima veliko možnosti za preživetje (samo okoli 10 %). Ko vidite pešce na cesti, zato vozite skrajno počasi.

  Vsekakor si zapomnite naslednje, ne glede na vašo vlogo v prometu: da se izognete prometni nesreči, ni dovolj, da zgolj upoštevate zakone ali poznate svoje »pravice«. Na razmere v prometu morate biti vedno pozorni in se nanje tudi ustrezno odzivati, ne glede na to, ali ste pešec, kolesar ali voznik.

  Vira: Cars vs. Pedestrians: Walkers and Drivers Need Sensitivity Training http://www.carinsurance.org/2012/09/cars-vs-pedestrians-walkers-and-drivers-need-sensitivity-training/ Program preventivne akcije – Bodi viden – bodi previden, januar 2010 http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/1138-nasveti-pecem-za-varnejo-udelebo-v-prometu-in-aktivnosti-policije