WIZ Blog

Nazaj

Bi menjali svojo zasebnost za nižjo premijo?

 1. avtor: WIZ | 20 sep 2012

  V tujini je zavarovanje vozila na podlagi prevoženih kilometrov precej uveljavljeno, pri nas pa je ponudba takšnega zavarovanja precej omejena in trenutno neatraktivna.

  Kljub temu narašča število tujih zavarovalnic, ki so se odločile postaviti število prevoženih kilometrov v drugi plan. Vse bolj jih namreč zanima način, kako so bili ti kilometri prevoženi. S pomočjo tehnologije – v vozilo se vgradi napravo za spremljanje vozniških navad lastnikov avtomobilov – spremljajo tako število prevoženih kilometrov kot tudi način vožnje – ali je pospeševanje in zaviranje umirjeno ali voznik to počne naglo in grobo.

  Na podlagi podatkov, ki jih zavarovanci periodično posredujejo zavarovalnici, ta izračuna premijo, ki je v veliki večini primerov nižja od tiste, ki so jo zavarovanci plačevali predhodno. Seveda se lahko zgodi, da zaradi »težke desne noge« nekateri plačajo več.

  Angleška zavarovalnica Aviva je šla še nekoliko dlje in je v fazi preizkušanja aplikacije za pametne telefone, ki prav tako spremlja pospeševanje, zaviranje in vožnjo v ovinkih.

  Analitiki predvidevajo, da bi z uporabo naprav za spremljanje načina vožnje v ZDA kar dve tretjini gospodinjstev lahko prihranilo do 270 $ letno na vozilo. Obenem naj bi uporaba teh naprav vplivala tudi na zmanjšanje onesnaževanja, saj je neagresivna vožnja varčna, omenjen sistem pa v obliki nižje premije nagradi voznike z manj prevoženimi kilometri.

  Seveda pa uporaba omenjenih naprav in aplikacij pri veliko ljudeh vzbuja nelagodje in nezaupanje, saj naprave določenih zavarovalnic dostopajo do podatkov o lokaciji vozila in spremljajo lokacijo oz. celotno prevoženo pot voznikov s pomočjo GPS-naprav. Na ta način torej dovolimo poseg v našo zasebnost. Zavedati pa se moramo, da tudi brez GPS-sledenja puščamo precejšnjo sled.

  Kaj pa vi – bi bili pripravljeni v zameno za nižjo premijo posredovati podatke o tem, kje se vozite in kakšen je vaš način vožnje? Bi dovolili poseg v svojo zasebnost?