WIZ Blog

Nazaj

Avtomobili med poplavami

 1. avtor: WIZ | 18 nov 2014

  Naravne nesreče, kot so veter, toča, zemeljski ali snežni plaz in poplave, pogosto povzročijo veliko gmotno škodo. Ker se v zadnjem času v Sloveniji spopadamo z vse pogostejšimi poplavami, se tokrat še posebej posvečamo prav njim. Najbolj so prizadeti domovi, v prvi vrsti kleti, seveda pa lahko voda seže tudi mnogo višje oziroma hudourniške poplave poškodujejo dele stavb. Poplave ne prizadenejo le zgradb, pač pa so ogrožene tudi oprema in druge premičnine, kamor spadajo stroji, naprave in seveda avtomobili.

  Avto čim prej na varno – če le ne ogrožaš svojega življenja

  Menda v Sloveniji velja, da je treba uspeh in premoženje pokazati z ustreznim avtomobilom. Torej bi bilo logično tudi, da bi tisti, ki živijo na poplavnih območjih, ob napovedi močnejših padavin in možnosti poplav svoje jeklene konjičke odpeljali nekam na varno oziroma višje, kjer jih voda ne bi dosegla. Pa jih, vsaj večina, ne. Avtomobili so ujeti v podzemnih garažah, nekatere brez milosti nosijo hudourniške vode, srečni pa so lahko tisti, ki jim je voda segla le do praga vrat ali kakšen centimeter višje. Mnogi od teh jo bodo odnesli brez hujše škode, pregledati pa morajo zavorni in izpušni sistem ter dobro posušiti talne obloge.

  Kaj storiti z avtom po poplavah?

  Avto, ki ga je odnesla hudourniška voda, bo verjetno v precej klavrnem stanju, še posebej, če se je to zgodilo v naselju ali drugem okolju z mnogimi ovirami, kjer ga je metalo ob stavbe in ostale predmete, ki jih je nesla voda. Tudi avtomobili, ki jih je zalilo v podzemnih garažah, niso na boljšem. Mnenja o tem, kaj storiti v takih primerih, so deljena. Najpogostejši nasvet je, da avta ne smeš poskusiti zagnati, a glede na to, da tehnika v sodobnih avtomobilih v veliki meri temelji na elektroniki, ti to tako ali tako ne bi uspelo. Tudi poplavljen avto se da popraviti, seveda pa so s tem povezani veliki stroški. Elektronika, električna napeljava, motor, izpušni sistem in zavorni sistem so le glavni sklopi. Voda, mulj in blato dosežejo vse skrite kotičke, ki jih je izjemno težko očistiti, temeljitega čiščenja pa so potrebni tudi tepihi, obloge v vratih, strop, sedeži in prtljažnik. Pri poplavah se voda zmeša z vodo iz kanalizacijskih cevi, ki neprijetno zaudarja, neprijeten vonj pa pogosto ostane tudi v avtu.

  Škoda, ki bi se ji dalo izogniti

  S škodo na avtomobilu, ki so jo povzročile poplave ali reke, ki so prestopile bregove, se lahko učinkovito spopadeš s pomočjo zavarovanja WIZ Kasko. Poplav sicer ne more zadržati, bo pa poskrbelo za sanacijo škode in tvojo mobilnost v najkrajšem možnem času. In ker poplave niso edina naravna nesreča, ki nas lahko prizadene, smo v pogojih podrobno zapisali, katere naravne nesreče oz. škodo, ki jo te povzročijo, še krije WIZ Kasko: