null Avto in javni transport?
punca pred drvečim vlakom
clock image

7

Avto in javni transport?

#prostičas

29 februar, 2020

Igor

Avto je v cestnem prometu tisto prevozno sredstvo, ki ti ponuja največ udobja ter svobode in morda je prav to razlog, da v družbi že več desetletij velja za pomemben statusni simbol. Avtomobilski giganti še vedno tekmujejo, kdo bo naredil večjega, zmogljivejšega in hitrejšega, a so z razvojem zelenih gibanj in ekoloških spodbud začeli razmišljati tudi o okolju. Zato je čas, da odgovornost za naš ekosistem prevzameš tudi ti.

Za začetek bo dovolj, če boš svojega jeklenega konjička občasno zamenjal z bolj ekološko obliko transporta. Izbira je velika, odločitev pa tvoja. Če še ne veš: pri zavarovanju WIZ smo za tiste, ki prevozite manj kilometrov z avtom, pripravili posebno obliko zavarovanja, WIZ Perla. Če prevoziš manj kot 6.000 km na leto, te čaka kar 30% popust na avto zavarovanje. 

 

10.000 korakov na dan, vsak dan

Bodimo iskreni, do najbližje trgovine od tvojega doma lahko greš peš. Vsak izgovor o teži nakupovalnih vrečk prihrani zase. Smo v obdobju, v času, ko imajo vse trgovske verige svojo eko vrečko za ponovno uporabo z velikimi ročaji, ki te bo stala manj kot 1 evro.

Odgovornost za naš ekosistem prevzemi tudi ti.

Veliki ročaji so še posebej priročni za nošenje, tako daš vrečko preprosto na ramo in odkorakaš domov. Svoj nakup pa lahko domov odneseš tudi v nahrbtniku ali odpelješ z nakupovalnim vozičkom. Trgovina pa seveda ni edino mesto, kamor se lahko odpraviš s svojimi nogami. 

Za krajše razdalje je hoja vedno prava ideja, sploh v času prometne konice, ko se avti premikajo po polžje, ti pa jih prehitevaš peš. Ne samo, da je hoja veliko bolj ekološka kot vožnja z avtom, tudi bolj zdrava je. Strokovnjaki priporočajo, da za ohranjanje aktivnega življenjskega sloga narediš vsaj 10.000 korakov na dan. V grobem to pomeni približno 8 kilometrov v 24 urah. Kam se boš torej jutri odpravil peš?
 

Na bajk!

Če se ti hoja zdi stran vržen čas, ker traja veliko dlje kot vožnja, imamo zate drugo zdravo rešitev – kolo. Ja, s kolesom si kjerkoli veliko hitreje kot peš, če ga seveda imaš. Res pa je, da imajo danes že skoraj vsa večja in manjša mesta po Sloveniji svoj sistem za avtomatizirano izposojo mestnih koles, ki ti za zelo majhno vsoto omogoča, da kolo vzameš na eni, vrneš pa na drugi postaji znotraj sistema. Preveri WIZovo zavarovanje za kolesarje, ki te zavaruje za celo leto za le 19,99 €, krije pa te tako za primer nezgode kot odgovornosti. 

Preveri, v katerih mestih se po opravkih lahko opraviš z izposojenim kolesom: Bled, Izola, Jesenice, Kočevje, Koper, Kranj, Krško, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Preddvor, Ptuj, Ravne na Koroškem, Šoštanj, Velenje. Če smo katerega pozabili, nas opomni. 

 

Kdaj si nazadnje šel na bus?

Žal Slovenija ne premore velikih metropol, kjer bi ti vsake 3 minute ustavil nov vlak na podzemni železnici. Premore pa dober sistem mestnih in medkrajevnih povezav z avtobusi in vlaki. Cene vozovnic sicer variirajo glede na tvojo izbrano destinacijo, ampak nikakor ne presegajo zneska, ki bi ga sicer porabil za gorivo in parkirnino. Edina slaba stran javnega prevoza pri nas je ta, da ponoči ne obratuje. Tako boš moral s prijateljeve žurke ob treh zjutraj pač poklicati taksi.

 

Grem s prevozi 

Prevoz.org je spletna stran, ki že vrsto let objavlja urnike, relacije in cene prevozov ljudi, ki so prijavljeni v sistem. Sam lahko ponudiš, ali iščeš prevoz. Na ta način se lahko iz enega na drugi konec Slovenije pelješ za zgolj par evrov in to ob terminu, ki ustreza tebi (če ima šofer še prosto). Kot rečeno, svoj prevoz lahko ponudiš tudi ti. Čas v avtu ti bo z družbo hitreje minil, pa še povrnjen del zneska za gorivo boš dobil. Naj ti povemo še to, da so na spletni strani objavljeni tudi mednarodni prevozi, ki ti za par deset evrov omogočajo skok na izlet v večje evropske prestolnice ali do bližnjih letališč čez mejo.

 

Deli in pelji

Za car-sharing si verjetno slišal že nekje na tujem, kajne? Na tujem je sistem deljenja avtomobila že dobro vzpostavljen, pri nas pa bomo do tja rabili še nekaj kilometrov. Pri car-sharingu gre zato, da svoj avto deliš z drugimi v času, ko ga ne potrebuješ. Ti določiš območje, kje je mogoče avto prevzeti, kdaj je prost, koliko stane najem in kam je treba avto vrniti. Seveda pa najprej potrebuješ temu prilagojen avto, ki ima vgrajeno napravo, da postane del širše množice. Člani “družine”, ki avto souprabljajo, izvejo vse o njem prek mobilne aplikacije, ki je povezana z vgrajeno napravo.

Pri nas nekaj podobnega že poznamo, vendar sistem Avant2go deluje tako, da si avto za zdaj lahko samo sposodiš. Vse, kar moraš storiti je, da na spletni strani vplačaš registracijo za uporabo, opraviš izobraževanje o električnih vozilih (vsi avti so namreč električni), se oglasiš v poslovalnici in rezerviraš svoje vozilo prek aplikacije. Avti so ti na voljo vsak dan, vse dni v letu, pa še njihovi parkingi so zastonj. 

Včasih si niso znali predstavljati življenja z avtom, zdaj si ga ne znamo brez. Ko nekam greš, te logistika sploh ne zanima, ker se boš tja itak odpeljal z avtom. A načrtovanje poti ti lahko prihrani kar nekaj denarja in ohrani naš planet bolj čist.

Razmisli, kam vse te jutri NE BO odpeljal tvoj avto?

 

Kot smo že omenili, pri WIZu je manj več. Manj kilometrov prevoziš, večji prihranek imaš! Če prevoziš manj kot 6.000 km na leto,  izberi WIZ Perla in svoj avto zavaruj 30 % ugodneje. 

Popolno zavarovanje zate in zame, ki prevoziva manj kilometrov >
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.