WIZ Blog

Nazaj

Ali je plačilo zavarovanja preko spleta varno?

 1. avtor: WIZ | 23 maj 2013

  Pri WIZu je celo izjemno varno. Celotno spletno mesto www.wiz.si je namreč zaščiteno s 128-bitnim ključem. Varna povezava, ki se vzpostavi med vašim brskalnikom in našimi strežniki, onemogoča nepooblaščen dostop do vaših podatkov. Za posredovanje pri plačilu pa skrbi MegaPOS, ki ga uporablja več kot 70 % slovenskega trga (banke idr. finančne institucije, spletne trgovine, ponudniki spletnih storitev itd.) in zagotavlja najboljše standarde zaščite za spletno plačevanje. Poleg tega raziskave kažejo, da je spletno plačevanje veliko bolj varno od dviga gotovine na bankomatu. Zlorabe so namreč izjemno redke in jih je v večini primerov možno odkriti, še preden pride do odliva sredstev z računa lastnika. Plačevanje preko spleta je tako udobno in prikladno, da bi bilo škoda, če ga ne bi izkoristili. Zato smo v tokratnem zapisu za vas zbrali še nekaj nasvetov, kako se lahko pri tem popolnoma izognete prevaram in zlorabam.

  • Uporabljajte poznane spletne strani. Ne iščite izdelkov, ki bi jih radi kupili, preko brskalnika, pač pa se odpravite na znane nakupovalne spletne strani, kot je npr. Amazon.com. Poleg tega ima že veliko poznanih fizičnih trgovin tudi spletne trgovine na svojih spletnih straneh.
  • Poiščite ključavnico. Nikoli, ampak res nikoli ne nakupujte s kreditno kartico na spletnih straneh, ki nimajo SSL (Secure Socket Layer) certifikata. Kako veste, ali stran uporablja SSL-protokol? Njen naslov se bo začel s HTTPS:// in ne zgolj s HTTP://. Poleg tega se bo ali na levi strani naslova ali pa na dnu vašega brskalnika (odvisno od brskalnika) pojavila ikona ključavnice. Če kliknete nanjo, se vam pokažejo podatki o spletni strani – kateri certifikat uporablja, kako je zavarovana idr. (to lahko takoj preverite v praksi – kar tu, kjer sedaj prebirate tale zapis). Še nekaj: nikoli ne pošiljajte številke svoje kreditne kartice po e-pošti. Nikoli.
  • Ne povejte vsega. Nobena spletna trgovina ne potrebuje vašega rojstnega datuma, EMŠO in davčne številke. Če pa te podatke dobijo prevaranti in imajo povrhu vsega še številko vaše kreditne kartice, pa lahko naredijo veliko škode. Več kot vedo, lažje je ukrasti vašo identiteto. Če se le da, izdajte kar se da malo osebnih podatkov.
  • Preverjajte izpiske. Večina vas že ima spletno banko, zato redno preverjajte porabo sredstev z vašo kreditno kartico. Nekatere banke omogočajo tudi prejemanje SMS-sporočil v primeru velikih (ali kakršnih koli) nakupov s kreditno kartico. Če na seznamu plačil vidite kakšno, ki ga niste odobrili, o tem nemudoma obvestite banko.
  • Zavarujte svoj računalnik. Seveda goljufi ne čakajo, da jim boste sami dali podatke, včasih vam pri tem malce »pomagajo« in na vaš računalnik namestijo zlonamerno programsko opremo. Zato je pametno imeti dober antivirusni program, ki ga morate tudi redno posodabljati.
  • Uporabljajte močna gesla. Zadnje čase večkrat slišimo – geslo je dobro šele takrat, ko si ga niti avtor sam ne more zapomniti. A ob tem velja še eno opozorilo – pazite, kam shranjujete gesla, predvsem pa jih pogosto menjajte in nikar ne imejte istega gesla za vse spletne strani, ki od vas geslo zahtevajo.
  • Lahko ste tudi mobilni. »Mobilnost« je trend, ki se vedno bolj uveljavlja. Z našimi prenosnimi telefoni in tablicami opravljamo vedno več stvari in tudi nakupovanje ter plačevanje preko spleta nista izjema. Nobene potrebe ni, da bi se temu izogibali, saj je tudi ta način povsem varen, če upoštevate vse, kar smo zapisali. Tudi preko WIZove mobilne strani lahko sklepate in plačujete zavarovanja.
  • Izogibajte se javnim računalnikom. Verjetno ni treba posebej opozoriti, da nakupovanje in plačevanje preko spleta z računalnikom na javnem mestu (v knjižnici, v lokalih …) res ni pametna ideja. Če že morate, se ne pozabite izpisati. Tudi, če samo preverjate e-pošto. In kako je z uporabo prenosnega računalnika v javnosti? Saj veste – če v javnosti vpisujete številko kreditne kartice in datum, kdaj bo pretekla, je to prvovrstna priložnost, da vam nekdo gleda čez ramo in si vse vestno zapiše. Če že, bodite vsaj s hrbtom (in zaslonom) obrnjeni proti steni.

  Če boste upoštevali te nasvete, bili previdni in včasih tudi skeptični, boste le stežka tarča spletnih goljufov. Še veliko več nasvetov in drugih izobraževalnih vsebin v zvezi z varnostjo na spletu pa najdete na spletni strani Varni na internetu.