WIZ Blog

Nazaj

10 nasvetov za varno vožnjo v močnem nalivu

 1. avtor: WIZ | 08 jun 2014

  Močni in nenadni poletni nalivi so ravno tako nevarni kot poledenele ceste pozimi. V takih razmerah postanejo ceste hitro spolzke, vidljivost se hitro poslabša in vožnjo je treba prilagoditi. Če vas naliv ujame na cesti, se z upoštevanjem naslednjih nasvetov lahko izognete marsikateri neprijetnosti, pa tudi prometni nesreči:

   

  1. Najprej: upočasnite! Vozite s hitrostjo, pri kateri se še počutite varne glede na vremenske razmere. Če vozite počasi, boste lažje odreagirali, ko/če bodo drugi vozniki izgubili nadzor nad svojim vozilom ali če boste naleteli na veliko lužo. 
  2. Če že nekaj časa ni deževalo, je lahko cestišče še posebej spolzko. V suhem vremenu se na cesti nabereta motorno olje ter druga umazanija in v kombinaciji z vodo postane ta mešanica zelo spolzka.
  3. Pazite se aquaplaninga (vodnega klina). Aquaplaning se pojavi, ko pnevmatika vašega vozila zaradi velike količine vode na cesti izgubi stik s podlago in glisira po vodi. Ko se to zgodi, je oprimej precej zmanjšan ali ga sploh ni, zato odsvetujemo nagle obrate ali hitro zaviranje. Ostanite mirni, počasi spustite nogo s plina in potem usmerite vozilo v smer, v katero želite iti.
  4. Ne prečkajte tekoče vode. Voda je lahko globlja in tok močnejši, kot se zdi, tako da obstaja možnost, da bo vaše vozilo tok potisnil z zastavljene smeri ali pa ga celo odnesel.
  5. Če naletite na veliko lužo, ne zapeljite naravnost čez – ali jo obvozite ali pa se obrnite in poskusite srečo po drugi poti. Težko namreč vidite, kako globoka je luža, in če zapeljete čeznjo, tvegate, da boste prileteli na luknjo.
  6. Če veste, da boste vozili v dežju, za pot namenite nekoliko več časa. Če se le da, se izognite naglici – najverjetneje boste morali voziti počasi, pa tudi promet bo gotovo počasnejši.
  7. Če se vetrobransko steklo zarosi, vključite odmrzovanje šip in klimo.
  8. Zavirati morate prej in manj sunkovito kot običajno. S tem boste povečali varnostno razdaljo med voznikom pred sabo, obenem pa je to znak za voznika za vami, da upočasnjujete. Pravilo je, da je v slabem vremenu treba imeti več kot tri sekunde razdalje med vami in vozilom, za katerim vozite.
  9. Držite varnostno razdaljo med vami in tovornjaki ali avtobusi – pršenje izpod njihovih gum lahko poslabša vidljivost. Obenem pa jih ne prehitevajte; če pa jih že morate, naredite to čim hitreje.
  10. Če je naliv res močan in dež pada s tako silo, da ne vidite ničesar pred seboj, poiščite varno mesto in se ustavite ter počakajte, da ploha mine. Ne ugasnite luči - tako vas bodo lahko drugi vozniki opazili. In nikakor ne ustavljajte pod nadvozi, kakor se vedno večkrat dogaja na cestah po Sloveniji. S tem ogrožate tako sebe kot ostale voznike!

  Poletne plohe in nevihte so običajno res kratke, a tudi zelo nenadne. Znajo nas presenetiti in ne moremo vedno ustaviti na varnem mestu ob cesti, da bi počakali na konec plohe. V takih primerih se lahko kaj hitro pripeti nezgoda, zato vam priporočamo WIZ kasko, ki vam krije stroške popravila vašega vozila.