WIZ Blog

Nazaj

10 nasvetov za varno kolesarjenje

 1. avtor: WIZ | 16 maj 2014
  Ker je kolesarjenje zdravo in poceni, je zagotovo eno izmed bolj priljubljenih načinov prevoza. Sploh pomladi in poleti je na cestah veliko kolesarjev, na katere morajo biti močnejši udeleženci v prometu, torej predvsem avtomobilisti, še posebej pozorni. A tudi kolesarji imajo svoje dolžnosti – predvsem previdnost in upoštevanje vseh cestnoprometnih predpisov. Našteti nasveti lahko služijo kot dobre smernice, da bo kolesarjenje vedno varno in prijetno.

   

  1. Pravice in dolžnosti

  Je že tako, da s pravicami vedno pridejo tudi dolžnosti. Seznanite se z vsemi kolesarskimi predpisi in pravili. Avtomobilisti bodo namreč precej bolj prijazni do kolesarjev, če ti spoštujejo pravila. Upoštevajte STOP-znake, rdeče luči in ne vozite po napačni strani ceste. Najbolje, da vozite v gosjem redu, le redko je možno in varno voziti vštric. Če boste vozili odgovorno, boste precej zmanjšali napetost med avtomobilisti in kolesarji.

  2. Naravnost in naprej

  Po pravilu je najbolje kolesariti v smeri prometa in čim bolj na desni. Seveda pa obenem pazite, da ne vozite tako skrajno desno, da bi lahko zadeli ob robnik in bi vas vrglo s kolesa. A včasih preprosto ne morete ostati čisto na desni – morda morate prehiteti drugega kolesarja ali vozilo, zaviti na levo ali se izogniti oviri. Če se le da, počakajte na primerno priložnost in signalizirajte z roko, ko zamenjate pas ali se premaknete bolj levo.

  3. Vključite se

  Če potujete z enako hitrostjo kot ostali promet, je mogoče bolje, da se vanj kar vključite, saj vas bodo tako avtomobilisti lažje videli. Včasih se je bolje vključiti v promet tudi zato, ker je cesta preprosto preozka za avto in kolo. To je pomembno predvsem pred križišči, saj vas tako vozniki hitreje opazijo – še posebej tisti, ki zavijajo.

  Ko se vključujete v promet, nikoli ne zavijte pred vozilo z desne. Take situacije so posebno nevarne v križiščih. Če čakate neposredno za vozilom, lahko vidite, ali ima vklopljen desni smernik, sicer pa ne veste, ali morda zavija desno in ste na njegovi poti.

  4. Uporabljajte glavo

  Ne glede na to, ali greste le v bližnjo trgovino ali pa na daljšo vožnjo, nosite čelado. Ta mora biti pravilno zapeta in dovolj velika. (Berite: prilegati se mora vaši glavi.)

  In ko smo že pri glavi – nikar ne mislite, da lahko kolesarite s slušalkami in glasbo v ušesih. Kolesarji so posebej odvisni od signalov iz okolice in če ne slišijo prometa ali avtomobilov, zna biti zelo nevarno.

  5. Glejte v oči

  Kadar le morete, vzpostavite očesni stik z vozniki. Tako vas bodo vozniki res opazili, s tem pa boste prišli tudi do svojega prostora na cesti. Tak osebni stik opominja voznike, da ste tudi kolesarji udeleženci v prometu, ki potrebujejo pozornost in zaščito.

  6. Držite se zastavljene smeri 

  Poskušajte kolesariti predvidljivo. V križišču na primer ne uporabite enkrat prehoda za pešce in potem takoj spet ceste. Ne vozite slaloma med parkiranimi avtomobili. V nasprotnem primeru znate hitro zmesti voznike, ki ne bodo vedeli, od kod se boste pojavili. Ni treba posebej poudarjati, da to znatno poveča možnost nezgode.

  7. Obramba, ne napad

  Vedno se zavedajte svojega okolja. Kaj je za vami, kaj je pred vami? Bodite pozorni na nevarnosti na cesti – pesek in gramoz, steklo, tirnice, parkirani avtomobili, sneg in sodra so lahko zelo nevarni tako za vas kot tudi za vaše kolo. Kolo se lahko zatakne za rešetke za kanalizacijo ali razpoke v cesti, kar vas lahko vrže s kolesa. Nevarni so tudi parkirani avtomobili, kjer lahko ljudje odprejo vrata, ne da bi se prej prepričali, ali je varno.

  8. Bodite vidni

  Naj drugi vedo za vas! Nosite svetla oblačila. Ponoči ali v slabem vremenu nosite več odsevnih teles, tako da vas lahko vozniki opazijo z vseh strani.

  9. Uporabljajte roke

  Bodite pripravljeni. Vedno imejte vsaj eno roko na balanci, ne glede na vse. Poznajte in uporabljajte signale z roko, kadar koli menjate pasove ali zavijate.

  10. Zavore so nujne

  Bodite pozorni, da vaše zavore vedno brezhibno delujejo. Ne pozabite, da lahko tako vreme kot razmere na cesti vplivajo na zaviranje.

  Kolesarjenje je zabaven šport in ena najbolj priljubljenih oblik prevoza, še posebej v mestih. A tam je tudi veliko avtomobilov, zato velja, da previdnosti in strpnosti nikoli ni preveč. Želimo vam veliko varnih kolesarskih užitkov!

  Vir: http://yieldtolife.org/tips/cyclists