WIZ Blog

Nazaj

»WIZ summer cruisin'«

 1. avtor: Matej | 15 maj 2017

  To je to! S stekel zjutraj ni več treba drgniti ledu, tudi rosijo se nič več, ni težav s snegom in mrzlimi rokami prvih nekaj kilometrov. Pomladi se razveselijo tudi vozniki ter pri tem pozabijo na to, da bi morali poskrbeti za pripravo avtomobila. Čeprav so poletne razmere veliko manj zahtevne, zna tudi poletje pokazati zobe, zato ne bo odveč prebrati nekaj napotkov.

  Letne gume

  Pozimi zakon in kazni prisilijo voznike, da do določenega datuma namestijo zimske gume, spomladi pa se moraš na menjavo gum spomniti brez pomoči zakona in obvestil v medijih. »Ah, saj ni panike, če se še kakšen mesec ali dva vozim z zimskimi,« razmišlja precej voznikov, a to je velika napaka. Tako kot letne gume niso primerne za zimske razmere, se tudi zimske poleti ne počutijo najbolje. Sestava gume je namreč prilagojena nizkim temperaturam, zato se na toplejšem ali celo vročem asfaltu bolj segreje, s tem pa lahko pride tudi do poškodb. Vse to so razlogi, zakaj moraš po 15. marcu čim prej, ko razmere na cestah niso več zimske, zamenjati zimske gume z letnimi.

  Sol in drugi ostanki zime

  Zimske razmere zahtevajo odločne ukrepe, s katerimi zimske službe zagotovijo primerne vozne razmere. To poleg čiščenja cest s plugi pomeni tudi posipanje s soljo in peskom, na žalost pa pri tem kratko potegnejo avtomobili. Sol se nalaga na podvozje, počasi razžira kovinske in plastične dele ter doseže še tako skrite kotičke, pesek pa je spomladi vzrok za poškodbe avtomobilskega laka, predstavlja pa tudi nevarnost za zdrs. Spomladi je zato priporočljivo avto temeljito oprati, še posebej podvozje, in se posvetiti vsem skritim kotičkom, kjer bi se lahko nalagala zimska sol. Za povrh ga lahko po pranju še spoliraš, da se bo lepo svetil na poletnem soncu.

  Od – 15 do + 30

  O temperaturah govorimo. Poleti je vroče, notranjost avta pa se na soncu še dodatno segreje. Še preden se začne prava vročina, se oglasi na servisu klimatskih naprav. Morda je treba zamenjati ali vsaj dodati nekaj plina v sistem, pregledati filtre in delovanje celotnega sistema.

  »Poletna oprema«

  Pozimi so kabli, verige in lopata, poleti pa brisača, natikači in sončna očala? No, ni ravno tako, a tudi poletje zahteva nekaj posebne opreme. Najprej iz prtljažnika vzemi vse, česar poleti ne potrebuješ v avtu: verige, lopato, odejo, zimske rokavice, strgala za led in podobno. Poleti je v zraku več mrčesa, zato potrebuješ tekočino za stekla, ki brisalcem pomaga pri čiščenju vetrobranskega stekla. Senčnik za vetrobransko steklo bo občutno zmanjšal temperaturo v kabini, krema za sončenje v predalu in sončna očala pa bosta tvoji koži in očem pomagala v boju s sončnimi žarki.

  Ostani »kul«

  Ne glede na lepo vreme in dobre poletne vibracije so težave z avtom tudi poleti vzrok razrahljanih živcev in slabe volje. Zato je pametno, da za mirne živce pravočasno skleneš zavarovanji WIZ Kasko in WIZ Asistent, se založiš z najljubšo glasbo in natakneš sončna očala. Pa na plastenko hladne vode ne pozabi.